Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rada NATO-Ukrajina rokovala o vývoze obilia z Ukrajiny

Pracovníci nakladajú obilie v obilnom prístave v Izmaile na Ukrajine 26. apríla 2023. NATO v stredu 26. júla 2023 vyhlásilo, že posilňuje dohľad nad čiernomorským regiónom a odsúdilo odstúpenie Ruska od prelomovej dohody, ktorá umožnila vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Foto: TASR/AP

Rada sa stretla po prvýkrát na nedávnom summite NATO vo Vilniuse na úrovni hláv štátov, teraz išlo o jej prvé zasadnutie na úrovni veľvyslancov v Bruseli.

Brusel 27. júla (TASR) - Veľvyslanci 31 členských štátov NATO a Ukrajiny sa v stredu stretli v Bruseli na zasadnutí nedávno vytvorenej Rady NATO-Ukrajina, aby na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prediskutovali situáciu ohľadne vývozu ukrajinského obilia po odstúpení Ruska od čiernomorskej dohody o jeho bezpečnej preprave. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Rada sa stretla po prvýkrát na nedávnom summite NATO vo Vilniuse na úrovni hláv štátov, teraz išlo o jej prvé zasadnutie na úrovni veľvyslancov v Bruseli. Z rokovania sa neočakával zásadnejší výstup, malo ísť skôr o potvrdenie podpory Ukrajine zo strany Severoatlantickej aliancie.

Čiernomorská obilná dohoda, ktorú podpísalo Rusko aj Ukrajina vlani v júli pod patronátom Turecka a OSN, umožnila v priebehu roka vývoz takmer 33 miliónov ton obilia cez Čierne more aj napriek vojenským operáciám v oblasti. Aj počas vojny si tak Ukrajina za vlaňajšok udržala štatút najväčšieho dodávateľa pšenice do Svetového potravinového programu. Z Ukrajiny pochádzala viac než polovica všetkej pšenice v programe v roku 2022.