Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putinovi odovzdali osvedčenie o získaní funkcie prezidenta Ruska

Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Prezident na stretnutí hodnotil priebeh prezidentských volieb, ktoré sa konali 18. marca. Podľa jeho názoru najčistejšie a najtransparentnejšie v dejinách Ruska.

Moskva 3. apríla (TASR) - Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová odovzdala v utorok doterajšiemu prezidentovi Vladimirovi Putinovi osvedčenie o získaní mandátu na výkon funkcie hlavy štátu. Ich schôdzka sa uskutočnila v Kremli, informovala agentúra TASS.

Prezident na stretnutí hodnotil priebeh prezidentských volieb, ktoré sa konali 18. marca. Podľa jeho názoru "najčistejšie a najtransparentnejšie" v dejinách Ruska. Vyzdvihol, že veľkou mierou sa o to zaslúžila Pamfilovová, jej blízki spolupracovníci, ako aj členovia volebných komisií a úrady v jednotlivých mestách a obciach Ruska.

Mnohé ruské i zahraničné médiá však počas prezidentských volieb i po nich informovali, že hlasovanie sprevádzali správy o nezrovnalostiach pri hlasovaní a objavili sa informácie o mnohých prípadoch porušenia volebného zákona.

Pamfilovová na dnešnom stretnutí s Putinom pripomenula mnohé ojedinelé opatrenia, ktoré sa testovali počas nedávnych prezidentských volieb. Spomenula monitorovanie volebných miestností videokamerami, niekoľkostupňovú kontrolu s cieľom zabrániť volebným podvodom, či používanie QR kódov (špeciálnych prostriedkov na automatizovaný zber údajov) na hlasovacích lístkoch, ktoré podľa nej výrazne zrýchlilo sčítavanie hlasov. "O tretej ráno sme mali spočítaných 99,9 percenta hlasovacích lístkov," uviedla Pamfilovová.

Predsedníčka ÚVK informovala, že hlasovať bolo možné vo viac ako 97.000 volebných miestnostiach v Rusku a v 401 volebných miestnostiach v 145 krajinách sveta. Voľby monitorovalo viac ako 1500 medzinárodných pozorovateľov a vyše 500.000 ruských občanov.

Podľa konečných oficiálnych výsledkov Putin získal v prezidentských voľbách celkovo 76,69 percenta hlasov a dovedna ho podporilo 56,43 milióna voličov.

Na druhom mieste skončil kandidát Komunistickej strany Ruskej federácie Pavel Grudinin so ziskom 11,77 percenta hlasov, tretiu priečku obsadil Vladimir Žirinovskij, ktorý dostal 5,65 percenta hlasov.

Xenija Sobčaková skončila na štvrtom mieste so ziskom 1,68 percenta hlasov. Grigorij Javlinskij obsadil piate miesto (1,05 percenta hlasov). Menej ako jedno percento hlasov dostali Boris Titov (0,76), Maxim Surajkin (0,68) a Sergej Baburin (0,65).

Putin za priority svojho v poradí už štvrtého prezidentského mandátu označil domácu agendu, najmä zlepšenie životných podmienok ruských občanov. Putinovou prioritou bude tiež udržanie obranyschopnosti Ruska, prisľúbil však, že výdavky v tejto oblasti nezvýši.