Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin hovoril s Merkelovou, útoky v Sýrii označil za porušenie práva

Na archívnej snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Na margo vzdušných útokov v Sýrii sa vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Lavrov, ktorý povedal, že Rusko bude pokračovať v boji za dodržiavanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Sýrie.

Moskva 17. apríla (TASR) - Vzdušné útoky Západu v Sýrii, ku ktorým došlo v sobotu, sú "hrubým porušením medzinárodných právnych noriem vrátane Charty OSN". V telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident zároveň nemeckej kancelárke povedal, že sobotňajšie útoky značne poškodili úsilie o dosiahnutie mieru v Sýrii, uvádza sa podľa agentúry DPA vo vyhlásení Kremľa.

Na margo najnovších vzdušných útokov v Sýrii sa vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý povedal, že Rusko bude "pokračovať v boji za dodržiavanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Sýrie".

Nedávna eskalácia zasahovania Západu do sýrskej občianskej vojny má negatívny vplyv na "celý systém medzinárodných vzťahov", povedal Lavrov pre agentúru TASS.

Ozbrojené sily Británie, Francúzska a Spojených štátov podnikli v sobotu nadránom útoky na viaceré objekty v Sýrii, čo malo byť odvetou za údajné použitie chemických zbraní sýrskou armádou v meste Dúmá pri Damasku.