Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin navštívil voličku v jej chatrnom dome. Sľúbil jej nové bývanie

Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Putinov starostlivo pripravený výlet do ženinho príbytku v Iževsku v pohorí Ural, kde mal poruke aj štátne médiá, je súčasťou predvolebnej snahy Kremľa vytvoriť imidž Putina ako starostlivého vodcu.

Moskva 28. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin urobil rok pred prezidentskými voľbami dobre zrežírované, láskavé gesto a odletel do 1200 kilometrov vzdialeného mesta Iževsk na návštevu ženy žijúcej v špinavom spustnutom dome. Nariadil tamojším úradom, aby jej okamžite poskytli nové bývanie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Putinov starostlivo pripravený výlet do ženinho príbytku v Iževsku v pohorí Ural, kde mal poruke aj štátne médiá, je súčasťou predvolebnej snahy Kremľa vytvoriť imidž Putina ako starostlivého vodcu. V celom Rusku totiž narastá chudoba a ekonomika spomaľuje.

Putin sa bude podľa očakávania na budúci rok v marci uchádzať o ďalšie prezidentské funkčné obdobie. A hoci je takmer isté, že ho opäť zvolia veľkou väčšinou hlasov, šéf Kremľa ukazuje, že mu veľmi záleží na riešení narastajúcich sociálnych ťažkostí v rozľahlej krajine so 146 miliónmi obyvateľov.



Anastasija Votincevová sa Putinovi tento mesiac počas televízneho programu otázok a odpovedí sťažovala, že musí žiť v nehygienických podmienkach v polorozpadnutom drevenom dome.

Uviedla, že má obavy, že strop sa jedného dňa zrúti na jej deti. Putin vtedy v naživo vysielanom televíznom programe prisľúbil, že ju príde osobne navštíviť a pomôže jej problém vyriešiť.

Svoj sľub v utorok dodržal a prišiel navštíviť Votincevovú aj jej susedov, ktorí žijú v Iževsku v chatrnom dvojposchodovom dome podobnom kasárňam.

Jeho návšteva bola načasovaná práve na ženine 27. narodeniny.

"Neprišiel som sem s prázdnymi rukami," povedal Putin Votincevovej, čo odvysielali aj hlavné ruské televízne stanice.

"Mám aj dar - jednoduchý, ale dobrý. Je to výlet do Soči," uviedol prezident za potlesku susedov a odovzdal žene doklad o zabezpečenej dovolenke pre ňu a jej deti. Ich destináciou bude letovisko na ruskom pobreží Čierneho mora.

"Vy ste mojím najlepším darom," povedala mu so slzami vďačnosti v očiach.




Votincevová, ktorá býva v dome v malom byte s troma deťmi a sestrou, vyhlásila, že nový príbytok jej mali prideliť až v roku 2029.

"Nové bývanie jej poskytnite do konca tohto roka," povedal Putin úradujúcemu gubernátorovi Alexandrovi Brečalovovi.

Agentúra Reuters pripomína aj iný prípad, ktorý vyvolal pozornosť verejnosti: mladá žena z mesta Murmansk za polárnym kruhom sa v naživo vysielanom telefonáte Putinovi sťažovala, že sa u nej vyvinulo pokročilé štádium rakoviny, pretože v miestnej nemocnici jej určili nesprávnu diagnózu.

Štátom kontrolované médiá neskôr priniesli reportáž zo špeciálnej akcie ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, keď poslalo lietajúcu nemocnicu, ktorá evakuovala ženu do jedného z najlepších moskovských onkologických centier na liečbu.