Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku, týka sa aj kritikov vojny

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Nový zákon potenciálne cieli aj na kritikov Putinovej politiky, ktorí utiekli do exilu, ale časť majetku im zostala v Rusku.

Moskva 14. februára (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku osôb odsúdených za vyjadrenia proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Ako vo svojej správe v stredu pripomenula agentúra AFP, Moskva po invázii svojej armády na Ukrajinu vo februári 2022 de facto zakázala kritiku svojej ofenzívy vo verejnom priestore a tvrdo trestá tých, ktorí sa proti vojne verejne postavia, pričom prijala celý rad prísnych zákonov.

Putinom podpísaný zákon teraz umožňuje úradom, aby osobám odsúdeným za kritiku tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako sa v Rusku musí označovať vojna na Ukrajine - zhabali peniaze, majetok, aktíva či cennosti.

Nový zákon potenciálne cieli aj na kritikov Putinovej politiky, ktorí utiekli do exilu, ale časť majetku im zostala v Rusku.

Putin podpísal zákon tohto znenia dva týždne po tom, ako ho schválila dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma.

Jej predseda Viačeslav Volodin v januári v rámci svojho vystúpenia pred poslancami vyhlásil, že tento zákon je namierený proti "darebákom a zradcom, tým, ktorí dnes pľujú na chrbty našich vojakov, (je namierený proti tým) ktorí zradili svoju vlasť".

V rovnakom duchu sa predtým vyjadril aj poslanec Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Andrej Lugovoj, keď vyhlásil: "Každý, kto sa pokúsi škodiť vlasti, príde o všetko a zdochne tam, niekde za hranicami ako posledný prašivý pes".

Ruský trestný zákonník pritom stanovuje, že skonfiškovať možno len majetok získaný v dôsledku trestného činu alebo použitý na jeho spáchanie.

Aj politickí analytici upozorňujú, že ekonomický prínos takéhoto zákona bude minimálny. Považujú ho len za pomstu kritikom politiky Kremľa a vojny na Ukrajine.

Zákon bol už zverejnený aj v oficiálnom vestníku, čím nadobudol platnosť. Stalo sa tak krátko pred druhým výročím ofenzívy na Ukrajine a mesiac pred prezidentskými voľbami v Rusku, v ktorých je Putin opäť jednoznačným favoritom.