Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Putin navrhol zriadenie protiteroristického centra šanghajskej skupiny

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Vladimir Putin pripomenul, že Šanghajská organizácia pre spoluprácu už je založená na princípe boja proti terorizmu.

Moskva/Peking 7. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol dnes zriadenie protiteroristického centra Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO).

Putin na summite tejto organizácie v Pekingu povedal, že je potrebné hľadať spoločný postup aj v boji proti obchodu s drogami. "Môžme v tejto oblasti dosiahnuť úspech zriadením univerzálneho centra pre boj s terorizmom, obchodovaním s drogami a organizovaným zločinom," konštatoval ruský prezident podľa agentúry RIA Novosti.

Putin pripomenul, že Šanghajská organizácia pre spoluprácu už je založená na princípe boja proti terorizmu. "Organizácia by sa mala vyprofilovať všestranne a zahrnúť aj koordináciu činností v boji proti drogám," povedal Putin.

SCO sa rozhodla udeliť Afganistanu štatút pozorovateľa a Turecku štatút partnera dialógu, informoval v Pekingu na záver rokovaní čínsky prezident Chu Ťin-tchao.

Šesť členských štátov (okrem Ruska a Číny ešte Uzbekistan, Kazachstan, Tadžikistan a Kirgizsko) sa ďalej dohodlo na rozšírení hospodárskej spolupráce v oblasti financií, dopravy, energetiky, telekomunikácií a poľnohospodárstva, vrátane zriadenia rozvojovej banky.

Účastníci rokovaní prijali strednodobý plán rozvojovej stratégie SCO. Organizácia chcel rozšíriť svoju spoluprácu s krajinami so štatútom pozorovateľa (Afganistan, Irán, India, Pakistan a Mongolsko) a partnera dialógu (Turecko, Bielorusko, Srí Lanka), ako aj inými medzinárodnými a regionálnymi organizáciami.