Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin na návšteve Srbska vyzval na stabilitu na Balkáne

Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič (vpravo) prijíma vojenské vyznamenanie Rad Alexandra Nevského, ktorý mu udeľuje ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy Putina v Srbsku v Belehrade 17. januára 2019. Foto: FOTO TASR/AP

Putin udelil prezidentovi Srbska, ktoré je kľúčovým spojencom Ruska na Balkáne, štátne vyznamenanie. Vučič zas daroval ruskému prezidentovi šteňa šarplaninaca, miestneho pastierskeho psa.

Belehrad 17. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin počas štvrtkovej návštevy Srbska vyzval na stabilitu na Balkáne.

"Rusko rovnako ako Srbsko sa zaujíma o to, aby situácia na Balkáne bola stabilná, a nie nebezpečná," poznamenal Putin citovaný agentúrou AFP na spoločnej tlačovej konferencii so svojím srbským náprotivkom Aleksandarom Vučičom.

Podľa agentúry TASS Putin uviedol, že Rusko považuje nedávne rozhodnutie kosovských orgánov o vytvorení vlastnej armády za poľutovaniahodné a za ďalšie riziko destabilizácie situácie na Balkáne.

Vučič sa Putinovi poďakoval aj za podporu v otázke Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska, uviedla agentúra AP.

Putin zároveň udelil prezidentovi Srbska, ktoré je kľúčovým spojencom Ruska na Balkáne, štátne vyznamenanie.

Vučič zas daroval ruskému prezidentovi šteňa šarplaninaca, miestneho pastierskeho psa.

Putinova návšteva prilákala do Belehradu desaťtisíce Srbov, ktorí pochodovali mestom na jeho počesť.

Hoci Srbsko chce vstúpiť do Európskej únie, udržiava úzke vzťahy s Ruskom - svojím historickým "pravoslávnym veľkým bratom" slovanského pôvodu, poznamenala AFP.

Podľa AP boli počas Putinovej návštevy podpísané medzi oboma krajinami viaceré bilaterálne dohody vrátane dodávok ruského plynu a zbraní pre Srbsko.