Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin: Maďarsko je jedným z našich kľúčových partnerov v Európe

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas stretnutia 18. septembra 2018 v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský prezident zdôraznil, že vzťahy fungujú dobre na úrovni medzivládnej komisie i regiónov. Podotkol, že obchodná bilancia vlani prejavila pozitívnu tendenciu, vzrástla o 25 percent.

Budapešť/Moskva 18. septembra (TASR) - Maďarsko je jedným z kľúčových partnerov Ruska v Európe, vzájomné rusko-maďarské vzťahy sa všestranne rozvíjajú. Podľa internetovej stránky maďarskej komerčnej televízie ATV to v utorok v Moskve povedal ruský prezident Vladimir Putin v úvode schôdzky s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Ruský prezident zdôraznil, že vzťahy fungujú dobre na úrovni medzivládnej komisie i regiónov. Podotkol, že obchodná bilancia vlani prejavila pozitívnu tendenciu, vzrástla o 25 percent a v prvom polroku tohto roka sa zvyšovala rovnakým tempom. Vzájomné investície dosiahli takmer jednu miliardu dolárov (857 mil. eur) a sú priaznivé vyhliadky na ich ďalší rast.

Orbán vyjadril radosť z toho, že sa aj v tomto roku uskutočnila dvojstranná schôdzka. "Stretnutie s vami má veľký význam v maďarskej politike, pretože sme pre seba vzájomne dôležití partneri," dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko podľa jeho slov potrebuje vypočítateľných partnerov. "Som rád, že vzťahy našich krajín sú už roky vyvážené a vypočítateľné," konštatoval Orbán a poznamenal, že aj napriek tomu, že medzinárodné prostredie tejto spolupráci nie vždy prialo, sa napokon podarilo zvrátiť nepriaznivé tendencie vzájomného obchodu po zavedení sankcií voči Rusku.

Maďarský premiér uviedol, že cieľom jeho moskovskej návštevy je poďakovať Putinovi za prácu v uplynulých rokoch a otvoriť nové perspektívy v obchode, energetike, agrárnom sektore a v kultúre.

"Národným záujmom Maďarska je, aby medzi oboma polovicami Európy bola dobrá spolupráca, pretože z toho profitujeme všetci," povedal Orbán. Maďarsko a Rusko majú podľa jeho slov spoločný záujem na riešení situácie prenasledovaných kresťanov vo svete.

Maďarský premiér oznámil, že Maďarsko uzavrelo s ruskou stranou dohodu o dodávkach zemného plynu pre rok 2020, a s Putinom hovorili aj o otvorení priameho leteckého spojenia medzi Budapešťou a Kazaňou.

K otázke migrácie ruský prezident poznamenal, že jej dôvody treba riešiť tam, kde vznikajú. Podľa neho čoraz menej migrantov prichádza z Blízkeho východu a čoraz viac z čiernej Afriky. "Je to politická otázka. Ak sa bude migrácia motivovať, tak neklesne, to musia doriešiť európski kolegovia," konštatoval.

Putin informoval, že maďarská ropná spoločnosť MOL sa môže zúčastniť na rozvoji orenburského plynového náleziska a že ruská spoločnosť Rosatom čoskoro začne budovať dva nové bloky atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi.

Pri príležitosti aktuálnej schôdzky ruského prezidenta Vladimíra Putina s maďarským premiérom Viktorom Orbánom prináša TASR chronológiu ich doterajších stretnutí.

21. november 2009 – Petrohrad

Viktor Orbán ešte ako opozičný politik a nádejný víťaz parlamentných volieb v Maďarsku sa stretol s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v Petrohrade.

30. november 2010 – Moskva

Otázky týkajúce sa hospodárstva a energetiky boli hlavnými témami moskovskej schôdzky maďarského premiéra Viktora Orbána s jeho ruským partnerom Vladimirom Putinom. Maďarský premiér, ktorý býval svojho času voči Rusku veľmi kritický, prišiel do ruskej metropoly s tým, že pred cestou hovoril o vytvorení veľkého historického spojenectva medzi západným svetom a Ruskom.

31. január 2013 – Moskva

Ruské spoločnosti sú pripravené zúčastniť sa na obnove existujúcich maďarských energetických podnikov, ale aj na výstavbe nových, vyhlásil v Moskve ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prijal maďarského premiéra Viktora Orbána. Podľa agentúry MTI najvyšší ruský predstaviteľ zdôraznil, že Rusko zohráva rozhodujúcu úlohu v dodávke energií Maďarsku. "Maďarsko je bezpochyby naším prioritným partnerom vo východnej Európe," povedal Putin v Kremli. "Ako silná európska krajina máme záujem spolupracovať s mohutným Ruskom. Sme otvorení úprimnému prerokovaniu každej otázky a sme pripravení na každú dohodu," podčiarkol maďarský premiér.

14. január 2014 – Moskva

Dohodu o spolupráci v mierovom využití atómovej energie medzi Maďarskom a Ruskom podpísali za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina. Za maďarskú stranu dohodu na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo podpísala ministerka národného rozvoja Zsuzsa Némethová a z ruskej strany šéf štátneho koncernu Rosatom Sergej Kirijenko. Podľa Putina sa dohoda týkala výstavby blokov atómovej elektrárne v Paksi, ktorá sa podieľa na výrobe elektrickej energie v Maďarsku 40 percentami.

17. júl 2014 – Rio de Janeiro

Maďarský premiér Viktor Orbán počas finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale v brazílskom Riu de Janeiro nielenže sedel blízko ruského prezidenta Vladimira Putina, ale cez prestávku s ním viedol aj dlhý rozhovor. Orbán sa s Putinom rozprávali vo VIP salóne Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA za prítomnosti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova. Diskusia politikov bola podľa prítomných médií "nezvyčajne dlhá".

17.február 2015 – Budapešť

Dostavba dvoch blokov atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je pre Maďarsko veľmi výhodným obchodom - vznikne 10.000 pracovných príležitostí a energia bude lacnejšia. Vyhlásil to v Budapešti ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po takmer dvojhodinovom rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

17. februára 2016 – Moskva

Maďarský premiér Viktor Orbán na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že Maďarsko je zainteresované na normalizácii vzťahov Ruska s Európou. Ich stretnutie sa uskutočnilo v Putinovej rezidencii v Novo-Ogariove pri Moskve. Ruský prezident na schôdzke vyjadril spokojnosť s kvalitou a charakterom vzťahov s Maďarskom, aj keď priznal pokles v obchodno-ekonomickej spolupráci. Putin označil Maďarsko za dávneho a spoľahlivého partnera Ruska.

2. februára 2017 – Budapešť

Na nutnosti posilnenia medzinárodného boja proti terorizmu sa v Budapešti zhodli prezident Ruskej federácie Vladimir Putin s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Putin, ktorý absolvoval jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska, rokoval s Orbánom v prvom rade o hospodárskych otázkach. Zhodnotili však aj medzinárodnú situáciu. "Na západe Európy bola v móde politika namierená proti Rusku," zdôraznil Orbán, podľa ktorého medzinárodné sankcie voči Rusku za anexiu Krymu a za úlohu, ktorú Rusko zohralo v ukrajinskej kríze, spôsobili obom krajinám vážne ekonomické škody, pričom strata Maďarska dosahuje 6,5 miliardy dolárov (6,02 miliardy eur).

28. augusta 2017 – Budapešť

Spokojnosť s vývojom hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Maďarskom vyjadril v Budapešti prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý v dejisku majstrovstiev sveta v džude v športovej hale Papp László Sportaréna rokoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Putin ubezpečil Orbána, že financovanie projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi je zabezpečené vo výške 12 miliárd dolárov (10,16 miliardy eur). Proti Putinovej návšteve protestovali viaceré skupiny aktivistov a opozičných politikov.


x x x

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa s Vladimirom Putinom stretol už osem ráz ako premiér a raz ako opozičný líder, čím prekonal svojich predchodcov. Péter Medgyessy, predseda vlády v rokoch 2002-04, sa stretol s Putinom trikrát. Ferencz Gyurcsány, ktorý viedol vládu od roku 2004 do roku 2009, absolvoval schôdzku s Putinom šesťkrát.