Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Puigdemontovi už aj belgický súd umožnil slobodu voľného pohybu

Na archívnej snímke odvolaný katalánsky líder Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Puigdemont a štyria ministri sa nachádzajú v dobrovoľnom exile v Belgicku od začiatku novembra.

Brusel 14. decembra (TASR) - Vo štvrtok uplynul termín, do ktorého mal bruselský odvolací súd rozhodnúť v prípade vydania zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch ministrov jeho bývalej vlády do Španielska. Táto procedúra sa stala bezpredmetnou, keďže Španielsko 5. decembra nariadilo zrušenie európskeho zatykača.

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že federálna prokuratúra v Bruseli počas štvrtkového zasadnutia potvrdila rozhodnutie španielskeho Najvyššieho súdu. Znamená to, že Puigdemont a štyria ministri jeho bývalej vlády - Meritxell Serretová i Aleuová, Antoni Comín i Oliveres, Clara Ponsatíová i Obiolsová a Lluís Puig -, ktorí boli španielskymi úradmi obvinení z trestných činov sprenevery, neposlušnosti, rebélie a poburovania, už nie sú viac predmetom pozornosti belgickej justície.

Majú opäť možnosť voľného pohybu, čo im bolo belgickým súdom v rámci právneho konania o extradícii odopreté. Môžu sa vrátiť späť do Katalánska, kde sa na budúci týždeň (21.12.) budú konať predčasné regionálne voľby. Ako však upozornila RTBF, na území Španielska im stále hrozí možnosť zatknutia v súlade so španielskymi súdnymi procesmi, ktoré na rozdiel od európskeho zatykača neboli zrušené.

Puigdemont a štyria uvedení ministri sa nachádzajú v dobrovoľnom exile v Belgicku od začiatku novembra.