Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

HLASY SÚ SČÍTANÉ: Do druhého kola volieb postupujú Zeman a Drahoš

Prezident ČR Miloš Zeman Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ak čiastkové údaje potvrdia aj konečné volebné výsledky, obaja najúspešnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu v druhom kole o dva týždne.

Praha 13. januára (TASR) - Po sčítaní odovzdaných hlasov zo 100 percent volebných okrskov zvíťazil v prvom kole českých prezidentských volieb súčasný prezident Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta, na druhom postupovom mieste skončil akademik Jiří Drahoš, ktorého podporilo 26,60 percenta voličov. Volebná účasť dosiahla 61,92 percenta.

Informovala o tom Česká televízia (ČT) s odvolaním sa na Český štatistický úrad (ČSÚ).

Ako posledné boli spočítané hlasy v okrskoch v pražských štvrtiach Libuš a Bohnice. Celkovo sa volilo v 14.866 okrskoch, celkový počet platných hlasov bol 5.148.141, čo predstavuje 99,44 percenta z vydaných obálok.

Stopercentnú voličskú účasť zaznamenali v obci Čilá v okrese Rokycany, najmenšiu účasť - 23 percent - mali v obci Vřesová v okrese Sokolov. Zemanovou voličskou baštou bola obec Chobot v okrese Strakonice, kde dostal 84 percent hlasov. Drahoš bodoval v obci Staňkovice v okrese Litoměřice, kde získal 75 percent hlasov.

Praha je jediným krajom, v ktorom Drahoš zvíťazil nad Zemanom. Získal tu 35,03 percenta hlasov, hlasovalo zaňho 216.167 Pražanov. Na druhom mieste tu skončil Miloš Zeman so ziskom 22,43 percenta hlasov, ktoré mu odovzdalo 138.437 ľudí. V hlavnom meste bola taktiež najvyššia volebná účasť v republike - 67,56 percenta.


Ak voliči poslúchnu porazených kandidátov, môže zvíťaziť Drahoš



Miloš Zeman zvíťazil v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb so ziskom 1,98 milióna hlasov. Druhému kandidátovi v poradí Jiřímu Drahošovi odovzdalo hlas 1,36 milióna voličov.

Porazení kandidáti Michal Horáček, Mirek Topolánek, Pavel Fischer a Vratislav Kulhánek, ktorým dohromady odovzdalo hlas 1,2 milióna ľudí, vyzvali svojich voličov, aby v druhom kole podporili Drahoša. Ak ich voliči poslúchnu, Drahoš má šancu poraziť súčasnú hlavu štátu, všíma si webový spravodajský portál Novinky.cz.

Horáček ponúkol Drahošovi aj priestor na svojich bilbordoch. Marek Hilšer, ktorého volilo 454.000 ľudí, bude podľa svojho vyjadrenia voliť Drahoša, svojim voličom však radiť nechce. Podľa Topolánka je Drahoš dobrou voľbou pre ČR.

Mohlo by sa zdať, že ak ich voliči budú konať podľa zmienených pokynov, Drahoš má v druhom kole reálnu šancu Zemana poraziť. Podľa výsledkov prvého kola mu totiž na vyrovnanie zisku Zemana chýba niečo vyše 600.000 hlasov.

To ale neznamená, že Zeman nemôže v druhom kole získať viac voličov. Pri prezidentských voľbách v roku 2013 získal v prvom kole 1,24 milióna hlasov, v druhom až 2,7 milióna. Volebná účasť v druhom kole pritom klesla zo 61 na 59 percent.

Otázkou však je, ako bude vyzerať kampaň v druhom kole; či sa Zemanovi podarí výrazne zvýšiť počet voličov a či voliči porazených kandidátov skutočne poslúchnu ich odporúčania. Rozhodnúť môže aj televízna debata. Prezident Zeman totiž na povolebnej tlačovej konferencii prijal výzvu Jiřího Drahoša, aby sa s ním v takomto súboji stretol.

Po prvom kole prezidentských volieb majú o budúcom víťazovi jasno bookmakeri, ktorí svojimi kurzami favorizujú Jiřího Drahoša. Pred prvým kolom mal najlepšie kurzy na celkové víťazstvo súčasný prezident Zeman. Na Drahošovo víťazstvo je teraz možné staviť v kurzoch zhruba 1,5:1, zatiaľ čo Zemanovo víťazstvo je ocenené kurzami v rozmedzí 2,3 až 2,7:1.


Babiš: Ak chce Zeman uspieť, mal by upustiť od orientácie na Východ



Český premiér Andrej Babiš (ANO) zagratuloval v sobotu obom postupujúcim kandidátom prezidentských volieb - súčasnej hlave štátu Milošovi Zemanov i jeho rivalovi Jiřímu Drahošovi.

Hnutie ANO nemalo pred voľbami záväzné voličské odporúčanie, premiér však oznámil, že bude voliť Miloša Zemana. Na tom nehodlá podľa svojho aktuálneho vyjadrenia nič meniť ani v druhom kole. Súčasne ale upozornil, že aj keď Zeman zvíťazil výraznejšie než pred piatimi rokmi, situácia sa zmenila, informuje Česká televízia.

"Pokiaľ chce uspieť v druhom kole, mal by deklarovať, že nechce našu krajinu orientovať na Východ. Že nechce našu krajinu orientovať na Rusko alebo na Čínu, a že to robí výlučne pre naše firmy, aby tam robili biznis,"
vyhlásil Babiš. Na úvod žartom pripomenul, že Zeman ho považuje za politika, ktorý príliš nerozumie zahraničnej politike.

V prospech Zemana by podľa Babiša mohlo prehovoriť aj to, ak by sa dištancoval od niektorých svojich spolupracovníkov, "ktorí mu kazia povesť", a zúčastnil sa aspoň na dvoch televíznych debatách, ktorým sa v rámci predvolebnej kampane dosiaľ vyhýbal. Zároveň by sa mal Zeman podľa Babiša snažiť sceliť rozdelenú spoločnosť.

Po sčítaní viac než 99 percent volebných okrskov vedie Zeman so ziskom 38 percent hlasov. Drahošovi dalo hlas 26 percent oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 61,9 percenta.

Zemanovi vyjadrili podporu v druhom kole strany KSČM a SPD, Drahošovi gratulujú strany napravo od stredu. Drahošovi ponúkli podporu neúspešní kandidáti Pavel Fischer, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Michal Horáček a Vratislav Kulhánek. Petr Hannig podporil Zemana, zatiaľ čo Jiří Hynek sa ešte v tejto záležitosti rozhodne.

U voličov, ktorí hlasovali v zahraničí, zvíťazil Jiří Drahoš, ktorý získal vyše 5500 hlasov. Druhé miesto patrí Pavlovi Fischerovi, tretie miesto obsadil Marek Hilšer, štvrté Michal Horáček a piate Miloš Zeman.

Europoslankyňu Dlabajovú teší prepad kandidátov kritizujúcich EÚ



Česká europoslankyňa Martina Dlabajová, zvolená do europarlamentu ako nezávislá za hnutie ANO Andreja Babiša, je s prvým kolom prezidentských volieb v Českej republike spokojná. Ako uviedla pre TASR, podľa nej je najpozitívnejšou správou to, že sa o víťazovi rozhodne až v druhom kole. Teší ju tiež prepad kandidátov, ktorí sa v kampani vymedzovali proti Európskej únii.

"To je veľký signál od ľudí, že Česká republika chce byť aktívnym hráčom v Európskej únii a to je pre mňa kľúčové. Cez sociálne siete som podnecovala ľudí, aby šli voliť a účasť bola vysoká, čo ma tiež veľmi teší a dúfam, že sa presunie aj do druhého kola," zdôraznila Dlabajová, ktorá verí, že jednou z prioritným tém kampane pred druhým kolom volieb bude práve smerovanie krajiny v Európskej únii.

Predpokladá, že keďže viacerí kandidáti, ktorí v prvom kole neuspeli, podporili Jiřího Drahoša, budú ich voliči nasledovať tieto odporúčania. "Myslím si, že tieto dva týždne (nadchádzajúcej kampane) budú veľmi náročné pre nás všetkých," konštatovala Dlabajová, ktorá odovzdala svoj hlas v rodnom Zlíne. Podľa nej je ešte predčasné hovoriť o tom, kto má väčšiu šancu uspieť v druhom kole volieb.

Podľa preferencií pritom bola možnosť, že Miloš Zeman získa viac ako 50 percentnú podporu už v prvom kole a voľby tak vyhrá. Podľa Dlabajovej sa tak nestalo najmä kvôli tomu, že Česi chceli zmenu a predovšetkým prezidenta, ktorý krajinu lepšie reprezentuje aj v zahraničí.

"Ohlasy v za hranicami na súčasného prezidenta neboli dobré. Keď som tento týždeň odchádzala z Bruselu, tak mi veľa kolegov prialo šťastie a hovorili, že je čas na zmenu. Niektoré vyjadrenia súčasnej hlavy štátu neboli veľmi šťastné," zhodnotila europoslankyňa. Vo vnútri hnutia ANO pritom boli rôzne názory na prezidentské voľby. Aj napriek tomu, že premiér Babiš podporil súčasného prezidenta, Dlabajová bola jedna z tých, ktorá sa vyjadrila v tom zmysle, že Miloš Zeman nie je jej kandidát.

Europoslankyňa zároveň dodala, že Zemanov protikandidát v druhom kole volieb je človek z akademickej sféry, ktorý dlho viedol akadémiu vied Českej republiky. "V tomto prostredí získal nadhľad a zahraniční partneri by ho určite vnímali pozitívnejšie. Taktiež sa chcem v budúcnosti tešiť na príchod našej hlavy štátu do Štrasburgu, podobne ako sa nedávno tešili moji slovenskí kolegovia zo svojho prezidenta," uzavrela Dlabajová, ktorá sa viackrát vyjadrila, že Slovákom závidí Andreja Kisku.

Zemana podporí Klaus, Drahoš očakáva podporu od neúspešných kandidátov



Jiří Drahoš, ktorý sa v sobotňajšom prvom kole českých prezidentských volieb umiestnil na druhom mieste a spolu so súčasnou hlavou štátu Milošom Zemanom smeruje do druhého, rozhodujúceho kola o dva týždne, priznal, že očakáva podporu od ostatných neúspešných kandidátov.

"Do určitej miery ju očakávam; povedali sme si v mnohých debatách, že kto nepostúpi, tak toho, kto postúpi, podporí proti Milošovi Zemanovi," poznamenal bývalý šéf českej Akadémie vied. Čas, ktorý zostáva do druhého kola volieb 26. a 27. januára, hodlá stráviť politickou kampaňou najmä v regiónoch mimo Prahy.

"Všetci, ktorí máte záujem o zmenu, príďte k voľbám. Nebude to zbytočné,"
vyzval Drahoš voličov. So Zemanom by sa rád stretol aj v televíznej debate, a to napriek tomu, že prezident podľa vlastných slov predvolebnú kampaň nevedie a účasť na diskusiách odmieta. Zeman na tlačovej konferencii jeho výzvu medzitým prijal.

Českí voliči počas hlasovania v prvom kole prezidentských volieb Českej republiky vo volebnej miestnosti v Prahe 12. januára 2018. V Českej republike sa v piatok o 14.00 h začali dvojdňové prezidentské voľby, ktorých favoritom je súčasný prezident Miloš Zeman. Najväčšiu šancu poraziť ho má bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš.
Foto: TASR/AP


"Nikdy som sa nebál ísť do najrôznejších diskusií, ani pred piatimi rokmi s Janom Fischerom alebo s Karlom Schwarzenbergom. Som stále mladý, plný síl a energie," uviedol Zeman. Novinárom pripomenul, že pred piatimi rokmi získal v prvom kole 24 percent hlasov, zatiaľ čo teraz "takmer 40 percent hlasov".

Zeman následne skritizoval Českú televíziu, ktorú označil za "televíziu Václava Moravca". "Mal som dojem, akoby víťazom bol niekto iný než ja," podotkol k vysielaniu verejnoprávneho média.

Prezident nemá oficiálny štáb, výsledky sledoval v sídle Strany práv občanov (SPO) na Loretánskej ulici v Prahe spolu s manželkou Ivanou, prezidentským poradcom Martinom Nejedlým a hradným kancelárom Vratislavom Mynářom.

Politológovia očakávajú, že súboj v druhom kole bude veľmi tvrdý, zrejme aj s negatívnou kampaňou, ale otvorený. Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip bude ďalej podporovať Zemana. Spoločné stanovisko pred druhým kolom volieb však KSČM zatiaľ neprijala, informuje webový portál Novinky.cz.

Ľudovci aj pre druhé kolo odporučia voličom, aby dali hlas Drahošovi, uviedol predseda strany Pavel Bělobrádek. Bývalý český prezident Václav Klaus podporil pred druhým kolom Zemana, uvádza Česká televízia. Ľudia, ktorí hlasovali za súčasného prezidenta, podľa neho ukázali, že nechcú poklonkovať cudzím záujmom.

Na Slovensku vyhral v českých prezidentských voľbách Jiří Drahoš



Česi, ktorí si svojho prezidenta volili v piatok (12.1.) a v sobotu v Bratislave, odovzdali najviac hlasov (194) Jiřímu Drahošovi. Na druhom mieste skončil Pavel Fischer so 68 hlasmi a na treťom súčasný český prezident Miloš Zeman s 54 hlasmi. Na prvom kole prezidentských volieb sa v priestoroch Veľvyslanectva ČR v Bratislave zúčastnilo 419 voličov. Pre TASR to uviedol zástupca českej veľvyslankyne na Slovensku Pavel Sladký.

O post prezidenta sa uchádzalo ďalších šesť kandidátov. Michal Horáček získal v Bratislave 42 hlasov a skončil na štvrtom mieste. Nasledujú Marek Hilšer s 34 hlasmi, Mirek Topolánek s 24 hlasmi, Vratislav Kulhánek s dvoma hlasmi, Jiří Hynek s jedným hlasom a Petr Hannig, ktorý v Bratislave nezískal žiadny hlas.

Česi, ktorí žijú na Slovensku, prípadne sa tu v čase prezidentských volieb nachádzali, mali možnosť splniť si svoju občiansku povinnosť v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Z deviatich kandidátov si voliči mohli vyberať v piatok od 14.00 h do 22.00 h a v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.

Do druhého kola prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční o dva týždne, postupujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z takmer úplných volebných výsledkov. Po zrátaní hlasov z vyše 99,9 percenta okrskov, je na prvom mieste súčasný prezident Miloš Zeman so ziskom 38,58 percenta. Na druhom mieste skončil Jiří Drahoš, ktorý získal 26,59 percenta hlasov. Obaja zabojujú o post hlavy štátu v druhom kole 26. a 27. januára.
Prezidentský kandidát Jiří Drahoš a jeho manželka Eva sa tešia po zverejnení prvých odhadov prvého kola českých prezidentských volieb v Prahe 13. januára 2018. Do druhého kola prezidentských volieb v ČR, ktoré sa uskutoční o dva týždne, postupujú Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vyplýva to z takmer úplných volebných výsledkov, ktoré zverejnila Česká televízia.
Foto: TASR/AP

Cabada: Ak o dva týždne Zeman prehrá s Drahošom, skončí sa jedna éra



Ak o dva týždne v druhom kole prezidentských volieb Miloš Zeman prehrá s Jiřím Drahošom, potom by spolu s výsledkom Mirka Topolánka mohlo ísť o dva symboly konca jednej veľkej éry českej politiky. V sobotňajšom rozhovore pre TASR to uviedol český politológ Ladislav Cabada.

"Miloš Zeman v prvom kole jednoznačne vyhral, podľa očakávania. Avšak nakoniec dostal menej ako 40 percent hlasov, čo je vzhľadom na veľkú časť predchádzajúcich prieskumov verejnej mienky relatívne nízke číslo. Navyše pohľad na výsledky ďalších kandidátov, ktorých voliči by k nemu v druhom kole mohli inklinovať (Topolánek, Hannig, Hynek a Kulhánek) ukazujú, že potenciál navýšenia počtu voličov pre druhé kolo je pomerne malý," zhodnotil docent pražskej Metropolitnej univerzity krátko po voľbách.

Druhé miesto Jiřího Drahoša prieskumy dlhodobo predpovedali, avšak to, že získa nad 25 percent, rozhodne isté nebolo, myslí si politológ. "Ukazuje sa, že práve Drahoš sa stal tým kandidátom, ktorého si tá časť voličov, ktorá hľadá iného prezidenta - a teraz nemyslím len menovite, ale najmä štýlom úradovania -, spojila s nádejami na zmenu," tvrdí Cabada.

Za Zemanom a Drahošom nasledovali s podobným počtom hlasov Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer. "Voliči týchto kandidátov budú zrejme v druhom kole volieb uprednostňovať 'umierneného' Jiřího Drahoša pred 'nekontrolovaným' Milošom Zemanom," domnieva sa Cabada.

Politológ zhodnotil aj výsledky týchto kandidátov. “Dobrý výsledok Pavla Fischera ukazuje, že prihlásiť sa k proeurópskej politike a odkazu Václava Havla nemusí znamenať neúspech. Sám som zvedavý, ako Pavol Fischer s týmto potenciálom naloží. Dobre sa umiestnil aj Marek Hilscher, zjavný dedič voličov Vladimíra Franza, čo naznačuje aj jeho podpora zo strany Pirátov. Predviedol zaujímavú, kultivovanú kampaň a aj on môže do budúcna tento kapitál zaujímavo využiť," domnieva sa Cabada.

Ako neúspech bude výsledky prvého kola prezidentských volieb v ČR podľa politológa hodnotiť Michal Horáček. "Už dlhšie videl, že medzi prvých dvoch sa pretlačí len ťažko, snažil sa tento trend zvrátiť útokmi na Jiřího Drahoša, s ktorým nepochybne zdieľa podobného voliča, to mu však nakoniec asi skôr poškodilo," uviedol český politológ.

Ďalším jasným porazeným je podľa Cabadu aj Mirek Topolánek. "Ako predseda ODS doviedol stranu k historickému víťazstvu s 35,5 percenta (hlasov) v roku 2006. Avšak jeho neskorý vstup do volieb a kampaň založená na niekoľkých heslách zjavne nezafungovali. Ak o dva týždne Miloš Zeman prehrá s Jiřím Drahošom, potom by spolu s výsledkom Mirka Topolánka mohlo ísť o dva symboly konca jednej veľkej éry českej politiky," uzavrel Cabada.

Zeman poďakoval voličom za podporu a zagratuloval Jiřímu Drahošovi



Víťaz prvého kola českých prezidentských volieb, súčasný prezident Miloš Zeman, na tlačovej konferencii v sobotu poďakoval voličom za prejavenú dôveru a svojej manželke za podporu. Zároveň zagratuloval svojmu rivalovi Jiřímu Drahošovi, ktorý skončil na druhom mieste.

"Blahoprajem Jiřímu Drahošovi k peknému druhému miestu," povedal Zeman, ktorého cituje portál Novinky.cz.

"Nikdy som sa nebál ísť do najrozličnejších diskusií," uviedol Zeman, ktorý podľa vlastných slov vyhovie žiadosti Jiřího Drahoša stretnúť sa v diskusii tvárou v tvár. Zeman dosiaľ tvrdil, že nepovedie prezidentskú kampaň a nebude sa zúčastňovať na predvolebných debatách. Svojich voličov vyzval, aby k urnám prišli aj v druhom kole.

Horáček a Topolánek do druhého kola podporili Jiřího Drahoša



Dvaja neúspešní kandidáti českých prezidentských volieb Michal Horáček a Mirek Topolánek vyhlásili, že v druhom kole volieb podporia Jiřího Drahoša, ktorý si zrejme o dva týždne zmeria sily s Milošom Zemanom. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Ďalší z porazených kandidátov Marek Hilšer tiež uviedol, že v druhom kole podporí Zemanovho súpera, hoci Drahoša priamo nemenoval. Petr Hannig naopak vyzval svojich priaznivcov, aby v druhom kole volieb volili súčasného prezidenta.