Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Propalestínske demonštrácie zasiahli aj univerzity vo Švajčiarsku

Propalestínsky študenti okupujú časť budovy SG Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne (EPFL) vo švajčiarskom Lausanne v utorok 7. mája 2024 Foto: TASR/AP

Propalestínske protesty vypukli po USA už na mnohých európskych univerzitách, napríklad v Írsku, Francúzsku, Holandsku, Belgicku či Nemecku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 7. mája (TASR) - Propalestínske demonštrácie študentov vysokých škôl, ktoré sa začali v apríli v USA, sa už rozšírili aj na prinajmenšom štyri švajčiarske univerzity, informuje TASR podľa utorňajšej správy agentúry AFP.

Najskôr sa k celosvetovým protestom pripojili študenti Univerzity v Lausanne (UNIL), ktorí minulý štvrtok večer obsadili aulu a požadovali ukončenie spolupráce s izraelskými univerzitami. Vedenie UNIL v reakcii uviedlo, že na ukončenie vzťahov nevidí dôvod. Študenti preto na utorok večer ohlásili ďalšiu protestnú akciu.

Obdobné demonštrácie sa v utorok rozšírili aj na Spolkový technologický institut v Lausanne (EPFL), kde skupina študentov obsadila aulu. Žiadala "akademický bojkot" izraelských inštitúcií, "ukončenie cenzúry na EPFL" a ďalšie švajčiarske univerzity vyzvala, aby sa k protestom pridali.

Desiatky študentov v utorok pred poludním protestovali aj vo vstupnej hale Spolkovej vysokej technickej škol v Zürichu (ETHZ). Skandovali heslá ako "Osloboďte Palestínu". Polícia ich rozohnala.

Na Univerzite v Ženeve (UnigGe) obsadili demonštrujúci študenti okolo poludnia aulu. Na všetkých poschodiach školy vyvesili množstvo palestínskych vlajok a transparentov. Skupina označená ako "palestínska študentská koordinácia" sa listom obrátila na rektora, a vyzvala ho na ukončenie vzťahov UnigGe s izraelskými univerzitami a tiež prijímanie palestínskych študentov.

Propalestínske protesty vypukli po USA už na mnohých európskych univerzitách, napríklad v Írsku, Francúzsku, Holandsku, Belgicku či Nemecku.