Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra navrhla pre Dragneu 7,5 roka väzenia nepodmienečne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

L. Dragnea sa v súdnej sieni v priestoroch najvyššieho súdu v Bukurešti označil i v ostatný deň procesu za nevinného.

Bukurešť 15. mája (TASR) - Rumunská protikorupčná prokuratúra žiada pre predsedu vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Livia Dragneu sedemapolročný nepodmienečný trest väzenia za zneužitie právomocí verejného činiteľa a podnecovanie k falšovaniu dokumentov.

Dragnea sa v súdnej sieni v priestoroch najvyššieho súdu v Bukurešti označil i v ostatný deň procesu za nevinného.

Žaloba však pre takmer všetkých obžalovaných navrhla nepodmienečné tresty odňatia slobody, aj keď pre niektorých zmiernené.

Silný muž Rumunska, ktorý však v súvislosti s nečistým trestným registrom nemôže byť premiérom, čelí v tomto procese obvineniam v súvislosti s jeho dávnejším pôsobením na župnej úrovni. Podľa žaloby mal vtedy nariadiť, aby dvoch zamestnancov platili z rozpočtu župných úradov, aj keď pracovali pre župnú organizáciu PSD, informovala tlačová agentúra MTI.

Ak by súd rozhodol v súlade s predstavami prokuratúry, potom by Dragneovi prirátal ešte podmienečný trest dvoch rokov väzenia uložený v roku 2016 za korupciu v súvislosti s plebiscitom z roku 2012, keď mal vraj podnietiť členov volebnej komisie k podvodu.

V prípade Dragneovej manželky, ktorá patrila v aktuálnom procese takisto medzi obžalovaných, prokurátor navrhol v utorok pozastaviť trestné konanie, pretože už nahradila spôsobené materiálne škody.