Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Primátor Győru po škandále vystúpi z vládnej strany Fidesz

Zsolt Borkai, archívna snímka. Foto: TASR

O Borkaiovi v predvolebnej kampani prenikli na verejnosť fotografie a videozáznam z orgií na jachte v Chorvátsku.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Primátor Győru Zsolt Borkai, ktorý bol v nedeľňajších komunálnych voľbách opäť zvolený do funkcie, v utorok vyhlásil, že vystupuje z vládnej strany Fidesz. Borkai, ktorý sa počas predvolebnej kampane zaplietol do škandálu, chce v nadchádzajúcom päťročnom volebnom období viesť mesto ako nezávislý, informovala agentúra MTI.

Svoj krok primátor zdôvodnil tým, že nechce spôsobiť Fideszu morálnu ujmu. Primátorského kresla sa však nevzdá, pretože obyvatelia Győru v nedeľu rozhodli, že chcú, aby vo svojej práci pokračoval. "Pri takomto mandáte nemôžem urobiť to, že by som odstúpil, čím by som ignoroval dôveru obyvateľov mesta," dodal.

V predvolebnej kampani prenikli na verejnosť fotografie a videozáznam s Borkaim, ktoré zachytávali z orgie na luxusnej jachte v Chorvátsku. Kompromitujúce fotografie a videá, na ktorých vidno Borkaiho v spoločnosti troch mladých žien, postupne v uplynulých dňoch zverejnil anonymný bloger "diablov advokát". Jeho ďalšie príspevky tvrdili, že Borkai chodieval na Maldivy, a to nielen potápať sa, ale nosil tam do banky aj peniaze získané prostredníctvom korupcie. Dôkazy o tom však bloger doposiaľ nepredložil.

Bývalý gymnasta Borkai, ktorý získal zlato v cvičení na koni na OH 1988 v Soule a v rokoch 2010-17 bol predsedom Maďarského olympijského výboru, sa za "intímne videá" verejne ospravedlnil, ale dodal, že záznamy sú čiastočne zmanipulované. Avizoval, že podá žalobu, a kandidatúry sa nevzdal.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach