Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Husté lejaky v Bombaji a jeho okolí si vyžiadali 27 mŕtvych

Najmenej 15 ľudí zahynulo a ďalších 69 osôb utrpelo zranenia pri zrútení sa múru, ku ktorému došlo v utorok v dôsledku intenzívnych dažďov v chudobnej štvrti indickej finančnej metropoly Bombaj. Foto: TASR/AP

Bombaj, jedno z najväčších miest sveta, každý rok zápasí s tým, aby zvládol povodne počas obdobia monzúnových dažďov trvajúce od júna do septembra.

Bombaj 2. júla (TASR) - Najmenej 27 obetí na životoch si vyžiadali intenzívne dažde v indickej finančnej metropole Bombaj a blízkych regiónoch, ktoré tam ochromili cestnú, železničnú a leteckú dopravu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady a médiá.

Meteorológovia potvrdili, že Bombaj v priebehu 24 hodín postihol najhorší dážď za posledné desaťročie. Zároveň preň vydali červenú výstrahu, keďže na základe predpovedí sa očakávajú ďalšie dažde.

Úrady tiež vyhlásili deň voľna a vyzvali ľudí, aby nevychádzali von.

Pri zrútení sa múru, ku ktorému došlo v utorok v dôsledku intenzívnych dažďov v chudobnej severnej štvrti Bombaja, zahynulo 18 ľudí a ďalších vyše 50 utrpelo zranenia, uviedla polícia.

Podľa úradov sa múr zrútil v utorok približne o 02.00 h miestneho času (pondelok 22.30 h SELČ) v severnej časti Bombaja. Na mieste nešťastia pokračujú záchranné práce, ktorých cieľom je nájsť v troskách múru preživších.

"Záchranné práce sú v plnom prúde, bližšie informácie budú k dispozícii neskôr. Na miesto medzičasom dorazili hasiči spolu s miestnou políciou, ktorá má situáciu pod kontrolou," uviedol pre AFP indický úrad pre zvládanie katastrof.

Počas obdobia monzúnov, ktoré trvá od júna do septembra, sú pády budov a iných stavieb v Indii bežným javom, čo býva pripisované vysokému dopytu po nových stavbách a súčasnému nedodržiavaniu predpisov zo strany niektorých stavebníkov. V roku 2013 sa v Bombaji stala najhoršia takáto havária za posledné desaťročia, keď v troskách nelegálnej stavby zahynulo 74 ľudí.

Na bombajskom predmestí Tháné zase prišli o život traja ľudia vrátane trojročného chlapca po tom, ako na dva domy spadla stena školy. V okrese Puné v dôsledku dažďov zahynulo šesť ľudí, napísal tamojší denník Indian Express.

Po dvojdňovom nepretržitom lejaku zaplavilo v oblasti cesty a koľaje. Pre zlé počasie zrušili 52 vnútroštátnych letov a ďalších 54 presmerovali inam, informovala spravodajská televízia NDTV. V dôsledku dažďa tiež meškali diaľkové a prímestské vlaky.

Bombaj, jedno z najväčších miest sveta, každý rok zápasí s tým, aby zvládol povodne počas obdobia monzúnových dažďov trvajúce od júna do septembra. V roku 2005 si tam záplavy vyžiadali vyše 1000 obetí na životoch.