Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu plynu v bytovom dome zahynul jeden človek, 9 je zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Trojposchodový bytový dom nachádzajúci sa vedľa hlavnej cesty je zdemolovaný. Príčina výbuchu i škody neboli bezprostredne známe.

Praha/Lenora 3. októbra (TASR) - Jedna osoba prišla o život a deväť ľudí utrpelo zranenia pri štvrtkovom výbuchu plynu v dome so šiestimi bytmi v českej obci Lenora v okrese Prachatice. Pre spravodajskú televíziu ČT24 to potvrdil zástupca tamojšieho starostu Jiří Pojsl.

Príslušníci hasičského zboru evakuovali 20 ľudí z trojpodlažnej budovy i susedného domu, ktorý je po výbuchu tiež poškodený, informoval spravodajský server iROZHLAS.cz s odvolaním sa na hovorkyňu juhočeskej polície Štěpánku Schwarzovú.

Na mieste zasahoval aj vrtuľník leteckej záchrannej služby. Ten previezol do nemocnice dvoch ľudí, ktorí utrpeli vážne popáleniny.

Plyn — zrejme v tlakovej fľaši na chodbe — vybuchol okolo štvrtej hodiny ráno. Bytový dom nachádzajúci sa pri hlavnej ceste je zdemolovaný a bude sa zrejme musieť zbúrať.

Výberová chronológia výbuchov plynu v obytných priestoroch v ČR



- 17. februára 2013 - Silný výbuch plynu otriasol panelovým domom na Ulici 6. mája vo Frenštáte pod Radhoštěm okolo štvrtej hodiny ráno, podľa svedkov nasledovali slabšie explózie. Tlaková vlna poškodila niekoľko výkladov v okolí budovy. Pri výbuchu zahynulo sedem ľudí a 11 osôb utrpelo zranenia. Explóziu zámerne spôsobil muž, ktorý sa chcel pomstiť susedom a sám sa stal jej obeťou.

- 29. apríla 2013 - Výbuch plynu v centre Prahy pri legendárnej kaviarni Slavia a Národnom divadle zranil 43 ľudí vrátane Slováka. Ďalšie osoby boli zavalené v poškodenej budove, kde k explózii došlo.

- 15. septembra 2013 - Plyn explodoval v štvorposchodovom obytnom dome v meste Havířov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Hasiči po príchode na miesto spoločne s policajtmi evakuovali približne 27 ľudí, z toho dve deti. K výbuchu došlo v byte pod strechou.

- 6. decembra 2015 - O rozruch v Českých Budějoviciach sa postaral výbuch plynovej tlakovej fľaše v obytnom dome, po ktorom však nevypukol požiar. Obyvatelia objektu ho opustili budovu ešte pred príchodom hasičov. Explózia poškodila štyri byty. Jedna osoba utrpela popáleniny prvého a druhého stupňa v hornej časti tela. Materiálne škody prevýšili 500.000 Kč.

- 23. februára 2016 - Preventívnu evakuáciu asi 200 ľudí z objektu Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe si vynútil únik plynu kvôli poruche na prípojke na plynovod. Tak pre chodcov, ako aj pre motorové vozidlá bolo uzavreté celé Smetanovo nábrežie.