Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pred židovskou školou vo Francúzsku sa strieľalo, zomreli štyria ľudia

Tri deti a jeden dospelý zomreli počas streľby pred židovskou školou.Foto: TASR/AP Photo/Bruno Martin

O život prišiel 30-ročný rabín, ktorý v škole učil, jeho dvaja synovia vo veku troch a šiestich rokov, ako aj ďalšie dieťa vo veku osem až desať rokov.

Paríž 19. marca (TASR) - Tri deti a jedného dospelého zabil dnes ozbrojenec na skútri, ktorý spustil streľbu pred židovskou školou v juhofrancúzskom meste Toulouse. Viacero ďalších ľudí utrpelo zranenia, dvaja vážne, informovali francúzske úrady.

Miestny prokurátor Michel Valet oznámil, že o život prišiel 30-ročný rabín, ktorý v škole učil, jeho dvaja synovia vo veku troch a šiestich rokov, ako aj ďalšie dieťa vo veku osem až desať rokov. Páchateľ podľa neho pravdepodobne použil dve zbrane, jednu väčšieho kalibru.

K útoku došlo ráno v čase, keď deti do súkromnej školy Ozar Hatorah prichádzali na vyučovanie. Páchateľ podľa svedkov utiekol na čiernom skútri - rovnako ako pri nedávnych krvavých útokoch na vojakov v Toulouse a neďalekom meste Montauban. Predstavitelia francúzskej vlády poukázali na "podobnosti" všetkých troch prípadov, zdôraznili však, že je predčasné hovoriť, či spolu súvisia.

Svedok streľby pre spravodajskú televíziu BFM povedal, že počul výstrely a následne videl muža, ako "strieľa zblízka na všetkých okolo". Ozbrojenec, ktorý mal na hlave prilbu, pokračoval v streľbe na chodníku pred školou, ktorá sa nachádza v obytnej štvrti vedľa synagógy.

Francúzske ministerstvo vnútra nariadilo sprísnenie ochrany židovských inštitúcií v krajine. Prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že navštívi Toulouse v sprievode viacerých ministrov. V priebehu dňa chce do mesta pricestovať aj Sarkozyho vyzývateľ v prezidentských voľbách Francois Hollande.

Parížska prokuratúra oznámila, že zastrelenie troch vojakov z uplynulého týždňa a dnešnú streľbu v škole bude vyšetrovať jej protiteroristické oddelenie.

"Videl som pred školou dvoch mŕtvych ľudí, dospelého a dieťa... vnútri to bol hrozný pohľad, telá dvoch malých detí," uviedol pre rádio RTL otec, ktorého deti chodia do školy Ozar Hatorah. "Nenašiel som svojho syna, zrejme utiekol, keď videl, čo sa deje. Ako môžu zaútočiť... na deti, ktoré majú len šesťdesiat centimetrov?" dodal.


Katastrofa z minulého týždňa sa opakovala
Policajti prehľadávajú miesto streľby na troch francúzskych vojakov 15. marca 2012 vo francúzskom Montaubane. Dvaja vojaci na mieste zahynuli a tretí utrpel zranenia, keď neznámy útočník spustil na nich streľbu.
Foto: TASR/AP Photo/Frederic Lancelot
Minulý štvrtok ozbrojenec na skútri strieľal na troch výsadkárov v uniformách, keď si vyberali peniaze z bankomatu v Montaubane.

Dvoch zabil a tretí stále bojuje o život. Štyri dni predtým páchateľ na skútri zastrelil ďalšieho výsadkára v Toulouse. Traja zabití vojaci boli severoafrického pôvodu a zranený vojak pochádza z Karibiku.

Motívy týchto činov nie sú stále známe, polícia však potvrdila, že pri útokoch na vojakov v Montaubane a Toulouse bola použitá rovnaká zbraň. Televízia BFM uviedla, že ozbrojenec dnes pred školou použil zbraň toho istého kalibru.


Sarkozy označil útok za národnú tragédiu

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy označil dnes krvavý útok pred židovskou školou v meste Toulouse za "národnú tragédiu". V utorok si podľa neho obete pripomenú minútou ticha vo všetkých školách v krajine.

Sarkozy poukázal na zrejmú podobnosť činov z minulého týždňa a uistil, že vyšetrovatelia urobia všetko pre vypátranie vraha. Vyšetrovanie prevzalo protiteroristické oddelenie prokuratúry v Paríži.

"Nájdeme ho," povedal Sarkozy rodičom detí v škole Ozar Hatorah, ktorú navštívil v sprievode viacerých ministrov a francúzskeho veľkého rabína. "Barbarstvo, divokosť a krutosť nemôžu zvíťaziť. Nenávisť nemôže zvíťaziť. Republika je oveľa silnejšia," vyhlásil.

Francúzsky premiér Francois Fillon oznámil, že požiadal o zabezpečenie všetkých škôl a náboženských inštitúcií v krajine. Vyhlásil tiež, že terčom útoku je celé Francúzsko.

Opoziční francúzski socialisti oznámili, že po útoku na školu zastavili kampaň pred prezidentskými voľbami. Hovorca strany potvrdil, že kandidát socialistov a hlavný Sarkozyho vyzývateľ Francois Hollande zrušil všetky stretnutia a odcestoval do Toulouse.
Rovnaká zbraň



Pri dnešnej vražde štyroch ľudí, ale i pri vražde troch vojakov minulý týždeň bola použitá rovnaká zbraň. Uviedol to predstaviteľ francúzskej polície. Útočník, ktorý dnes zastrelil tri deti a rabína, vypálil zo zbrane 15 rán.

Rovnaká strelná zbraň bola použitá pri dvoch útokoch minulý týždeň. Najprv ňou v Toulouse páchateľ zastrelil jedného vojaka a následne v susednom meste Montauban dvoch vojakov, pričom ďalšieho člena armády vážne zranil.

Motív vrážd ostáva zatiaľ nejasný, uviedla agentúra AP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však dnes vyhlásil, že motívom streľby v židovskej škole, zrejme bola nenávisť proti židom.

"Je zatiaľ príliš skoro povedať, aké bolo presne pozadie tohto aktu vraždy, ale myslím si, že nemôžme vylúčiť silný vražedný antisemitský motív," uviedol.

Netanjahu vyjadril presvedčenie, že francúzske úrady vyvinú všetko úsilie na vypátranie vraha, v čom im podľa neho bude Izrael nápomocný.