Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Pri Šibeniku vypukol rozsiahly požiar; hasenie komplikuje vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Požiar vypukol približne o 11.00 h predpoludním. Na mieste zasahovalo zhruba 80 hasičov a 30 hasiacich vozidiel, ako aj päť hasiacich lietadiel.

Šibenik 13. júla (TASR) - Rozsiahly požiar vypukol vo štvrtok pri obci Grebaštica v blízkosti chorvátskeho mesta Šibenik. Šíril sa v dôsledku vetra a priblížil sa aj k obydliam. Vynútil si evakuácie miestnych obyvateľov a v popoludňajších hodinách stále nebol pod kontrolou, informuje TASR podľa servera Večernji.hr.

Požiar vypukol približne o 11.00 h predpoludním. Na mieste zasahovalo zhruba 80 hasičov a 30 hasiacich vozidiel, ako aj päť hasiacich lietadiel. Očakáva sa nasadenie ďalších strojov na hasenie zo vzduchu, spresnil chorvátsky hasičský zbor.

"Požiar sa šíri v dôsledku silného (vetra) juga a v jednej chvíli ohrozoval aj objekty, v dôsledku čoho boli z bezpečnostných dôvodov evakuované dve rodiny," uviedol veliteľ hasičov Slavko Tucakovič. Evakuácie sa uskutočnili v obci Gornji Banovci.

Večernji s odvolaním sa na svedkov ďalej uviedol, že situácia v teréne bola čoraz závažnejšia, "ľudia utekajú z apartmánov, ale nevedia, kam by mali ujsť". "Vládne panika, všetko smrdí a nič nie je vidieť kvôli dymu," citoval server nemenovanú ženu.

Chorvátske médiá ďalej informovali, že v dôsledku požiaru je úplne uzatvorená jadranská magistrála (štátna cesta D8) od obce Žaborič až po Primošten.

Pri požiari sa zranili najmenej dvaja ľudia


Rozsiahly požiar, ktorý vo štvrtok predpoludním vypukol pri chorvátskej obci Grebaštice ležiacej neďaleko mesta Šibenik, zachvátil už aj budovy a v dôsledku mimoriadne silného vetra zasiahol aj jadranskú magistrálu. Doprava zostala paralyzovaná a na trase od Šibenika do Splitu sa tvorili rozsiahle kolóny, informuje TASR s odvolaním sa na správu servera Večernji.hr.

Chorvátska polícia v súvislosti s kolapsom dopravy okolo Šibenika vyzvala turistov i miestnych obyvateľov, aby sa presunuli na bezpečné miesto.

V dôsledku požiaru už utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia vrátane jedného hasiča. Plamene sa medzičasom rozšírili aj medzi domy a autá v Grebaštici, kde museli evakuovať obyvateľov.

Panika vypukla aj medzi turistami. Pri Primoštene sa vytvorila veľká kolóna áut, keďže mnohí sa pokúšali toto mesto opustiť. Na ťahu Grebaštice - Primošten zaznamenali aj výpadky elektriny, píše Večernji.hr.

Požiar podľa chorvátskych médií stále nie je pod kontrolou; na mieste zasahuje 155 hasičov a sedem hasiacich lietadiel.