Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Tuniska sa v prvej polovici roka utopili stovky migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tunisko je obľúbeným východiskovým bodom pre utečencov, keďže talianske pobrežie je odtiaľ vzdialené len približne 200 kilometrov.

Tunis 27. júla (TASR) - Takmer 800 migrantov za prvých šesť mesiacov tohto roka zahynulo pri brehoch Tuniska pri pokusoch dostať sa do Európy. Vo štvrtok to oznámila tuniská národná garda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Z mora sa podarilo vyzdvihnúť 789 tiel, z toho 102 Tunisanov, zvyšok tvorili cudzinci a neznáme osoby," uviedol hovorca tuniskej národnej gardy Houcem Eddine Jebabli.

Od 1. januára do 20. júna tohto roka sa podarilo zachrániť 34.290 migrantov. V rovnakom období minulého roka ich bolo 9217. Väčšina z nich pochádzala zo subsaharskej Afriky.

Tunisko je obľúbeným východiskovým bodom pre utečencov, keďže talianske pobrežie je odtiaľ vzdialené len približne 200 kilometrov. Cez Stredozemné more sa však často vydávajú v člnoch, ktoré nie sú plavbyschopné.

Talianska vláda uviedla, že tento rok dorazilo k pobrežiu krajiny viac ako 80.000 ľudí. Väčšina z nich vyplávala z Tuniska a Líbye.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od roku 2014 na nebezpečnej trase v centrálnej oblasti Stredozemného mora zahynulo viac ako 20.000 ľudí.