Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pri ostreľovaní južného Libanonu zahynul kameraman agentúry Reuters

Izraelské bezpečnostné sily kontrolujú poškodený dom po tom, čo ho zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v Aškelone na juhu Izraela v piatok 13. októbra 2023. Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v piatok dopoludnia na Izrael stovky rakiet. Foto: TASR/AP

Katarská televízia al-Džazíra informovala, že medzi ranenými sú dvaja jej pracovníci, Alí Brachjá a novinárka Carmen Džúchadárová.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Izraelský delostrelecký granát v piatok zasiahol skupinu novinárov z rôznych médií v južnom Libanone pri izraelských hraniciach. Jeden novinár zomrel a ďalších šesť je zranených. Informovala o tom tlačová agentúra AP a Reuters.

Agentúra Reuters potvrdila, že pri incidente zahynul jej kameraman Issám Abdalláh, ktorý bol súčasťou jej redakčného tímu na juhu Libanonu. Ďalší dvaja novinári tejto agentúry utrpeli zranenia.

Katarská televízia al-Džazíra informovala, že medzi ranenými sú dvaja jej pracovníci, Alí Brachjá a novinárka Carmen Džúchadárová.

Skupina novinárov pracovala neďaleko dediny aš-Šaab v južnom Libanone blízko hranice s Izraelom, keď ich zasiahla izraelská paľba, uviedol dopisovateľ AFP.

Niekoľko zranených urýchlene odviezli sanitkami do nemocníc. Zábery z miesta dopadu izraelskej munície zachytávali obhorené auto.

Ostreľovanie bolo výsledkom vzájomných útokov medzi izraelskými vojakmi a členmi libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Libanonsko-izraelská hranica je miestom bojových akcií od soboty, keď palestínske militantné hnutie Hamas podniklo prekvapivý masívny útok na južný Izrael. Izraelská vláda následne spustila odvetnú vojenskú operáciu proti Hamasu v pásme Gazy, kde hnutie vládne, a vyhlásila v krajine vojnový stav. Hizballáh masívny útok Hamasu na Izrael privítal a podporil.

Do Libanonu teraz prichádzajú novinári z celého sveta, pretože ostrý konflikt môže vypuknúť aj medzi Hizballáhom a Izraelom.