Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pri odvetných útokoch Izraela zahynulo najmenej 413 Palestínčanov

Členovia palestínskej civilnej obrany v dome po izraelskom nálete v meste Chán Júnis v pásme Gazy 8. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa posledných údajov izraelského ministerstva zdravotníctva zároveň pri útokoch utrelo zranenia najmenej 2243 ľudí.

Gaza 8. októbra (TASR) - Najmenej 413 Palestínčanov bolo zabitých a ďalších 2300 utrpelo zranenia pri odvetných izraelských útokoch na pásmo Gazy. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Izrael reagoval protiútokmi na rozsiahle útoky palestínskych militantov z hnutia Hamas na svojom území, pri ktorých zahynulo už prinajmenšom 700 ľudí, uvádzajú izraelské médiá odvolávajúc sa na zdravotnícke zdroje. Podľa posledných údajov izraelského ministerstva zdravotníctva zároveň pri útokoch utrelo zranenia najmenej 2243 ľudí.

Izrael taktiež informoval, že palestínski militanti zajali a uniesli do pásma Gazy vyše 100 Izraelčanov.

Takéto číslo potvrdil v nedeľu aj samotný Hamas, informovala agentúra AP. Agentúra dodala pritom, že ďalšia palestínska militantná skupina Islamský džihád zajala ďalších vyše 30 Izraelčanov.

Islamistické hnutie Hamas spustilo v sobotu ráno z pásma Gazy rozsiahle raketové útoky na Izrael, pričom militanti z tohto hnutia súčasne prenikli cez hranice. Izrael reagoval protiútokmi. Boje a raketová streľba v nedeľu pokračovali. Izrael, USA a EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.