Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vo vojenskej základni vybuchlo 4000 ton munície

Dym po výbuchu stúpa k oblohe neďaleko ruského mesta Orenburg v utorok 9. októbra 2012. Séria výbuchov sa ozvala v ruskom vojenskom priestore blízko hraníc s Kazachstanom. Foto: TASR/AP Photo

Výbuch spôsobil veľké požiare v okolí, ktoré zatiaľ nie sú pod kontrolou.

Moskva 9. októbra (TASR) - Približne 4000 ton munície dnes nešťastnou náhodou vybuchlo vo vojenskej výcvikovej základni pri ruskom meste Orenburg, uviedla tlačová agentúra DPA.

Munícia bola určená na likvidáciu a pri jej nakladaní do vlaku neboli dodržané bezpečnostné opatrenia, potvrdil hovorca ruskej armády.

Výbuch vážne poškodil niekoľko domov v okolí základne, ležiacej zhruba 1250 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Neboli však hlásené žiadne zranenia osôb.

V dedinách pri základni žije vyše 10.000 ľudí, úrady ale evakuovali menej ako dve desiatky obyvateľov. Väčšina miestnych sa rozhodla zostať, aby zabránila rabovaniu svojich domov.

Pri explózii, ktorá spôsobila veľké škody, vybuchli delostrelecké strely, rakety a letecké bomby. Horiace zvyšky spôsobili v okolí veľké požiare, ktoré sa ešte nepodarilo dostať pod kontrolu.