Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri hraniciach s Izraelom zahynul mladý Palestínčan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okolnosti jeho smrti sú nejasné.

Jeruzalem 18. júna (TASR) - Za zatiaľ nevyjasnených okolností prišiel v pondelok na hraniciach medzi pásmom Gazy a Izraelom o život jeden Palestínčan a ďalší štyria utrpeli zranenia.

Podľa spravodajského servera Ynetnews bol Palestínčan v päťčlennej skupine osôb, ktoré sa snažili poškodzovať bezpečnostnú infraštruktúru na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy.

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman krátko pred týmto incidentom varoval "teroristické organizácie v Gaze", že "neakceptuje každodenné vypúšťanie šarkanov a balónov" s horiacimi alebo horľavými predmetmi, ktoré po dopade v pohraničnom území Izraela spôsobujú veľké škody na úrode a lesných porastoch.

K incidentu na hraniciach došlo len niekoľko hodín po tom, ako Izrael v pondelok v skorých ranných hodinách bombardoval niekoľko cieľov v pásme Gazy, reagujúc tak na vypúšťanie balónov a šarkanov s horľavými predmetmi Palestínčanmi na územie Izraela v uplynulých dňoch. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na armádne zdroje.

Stíhacie lietadlá zasiahli deväť cieľov vrátane dvoch vojenských objektov a zariadenia na výrobu munície patriace hnutiu Hamas, ktoré kontroluje túto pobrežnú palestínsku enklávu.

Počas tohto ostreľovania palestínski militanti vypálili smerom na juh Izraela tri raketové strely.

Od 30. marca, keď sa pri hraniciach s Izraelom začali pravidelné protesty Palestínčanov, prišlo o život už viac ako 120 palestínskych Arabov a zranených bolo vyše 3800 ľudí. Väčšina obetí bola neozbrojená a Izrael preto čelí kritike medzinárodného spoločenstva za používanie ostrej munície.

Izraelská armáda svoj postup bráni tvrdením, že obhajuje svoje suverénne hranice. Súčasne obviňuje Hamas zo zneužívania protestov na krytie svojich pokusov narušiť hraničný plot a útočiť na izraelských vojakov a civilistov.