Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezidentský kandidát Sarkozy prvýkrát v prieskume pred Hollandom

Foto: TASR/AP

Podarilo sa mu to po tom, čo cez víkend zaútočil na obchodnú a prisťahovaleckú politiku EÚ a pohrozil odchodom zo Schengenu. Prezidentské voľby sa uskutočnia 22. apríla.

Paríž 13. marca (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v dnes zverejnenom v prieskume verejnej mienky pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb prvýkrát predbehol svojho socialistického súpera Francoisa Hollanda. Podarilo sa mu to po tom, čo cez víkend zaútočil na obchodnú a prisťahovaleckú politiku Európskej únie a pohrozil jednostranným pozastavením uplatňovania schengenskej dohody.

Podľa prieskumu však konzervatívny Sarkozy stále zaostáva za Hollandom v májovom druhom kole prezidentských volieb, hoci už s menším rozdielom deväť percent oproti 13 percentám spred dvoch týždňov.

Aj keď je ťažké predpovedať, či príde k obratu a Sarkozy sa stane favoritom volieb namiesto Hollanda, rast prezidentových preferencií podľa agentúry Reuters ukázal, že zabrnkal na citlivú strunu voličov. V nedeľu na predvolebnom zhromaždení na predmestí Paríža pohrozil, že postaví jednostranné bariéry obchodu a prisťahovalectvu, ak Európska únia nesprísni v týchto otázkach svoj postoj.


Kandidát francúzskej Socialistickej strany (PS) v tohtoročných prezidentských voľbách Francois Hollande.
Foto: TASR/AP


Diplomati EÚ už väčšinou odmietli jeho ultimátum, aby sa sprísnili pohraničné kontroly a chránili európske spoločnosti. Označili to za jeho predvolebnú rétoriku. Sarkozy totiž oslovil priamo krajne pravicových voličov, ktorých potrebuje získať do svojho tábora.

Sarkozy zaostával za Hollandom celé mesiace, ale najnovší prieskum inštitútu Ifop/Fiducial ukázal, že sa náhle dostal pred socialistu. Sarkozy by v prvom kole prezidentských volieb dostal 28,5 percenta hlasov, čo je nárast oproti 27 percentám z konca februára, a predbehol Hollanda. Ten zaznamenal pokles z 28,5 na 27 percent.

V prieskume o druhom kole volieb klesol Hollande o dve percentá na 54,5, pričom Sarkozy stúpol o dve percentá na 45,5.

"Hra sa mení. Začína sa priostrovať," uviedol analytik Frédéric Daby z inštitútu Ifop.