Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin chce na obnovenie šesťstranných rokovaní o denuklearizácii KĽDR

Severokórejský líder Kim Čong-un (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin pózujú fotografom počas summitu v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe 25. apríla 2019. Foto: TASR/AP

Kim vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Putinom prispeje k rozvoju vzájomných bilaterálnych vzťahov a urovnaniu situácie na Kórejskom polostrove.

Vladivostok 25. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vo štvrtok na obnovenie dlhodobo prerušených šesťstranných rokovaní o denuklearizácii Severnej Kórey. Urobil tak po svojom prvom stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pri meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

Informáciu priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Putin na štvrtkovom summite vyjadril presvedčenie, že v súvislosti s jadrovým odzbrojením Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) je potrebné vytvoriť "mnohostranný bezpečnostný režim".

"Ak by Južná Kórea a Spojené štáty dokázali ponúknuť dostatočné opatrenia pre zaručenie (bezpečnosti Severnej Kórey), šesťstranné rokovania by sa nemuseli konať. Ale mechanizmus záruk zo strany Juhu a Spojených štátov sa nezdá byť dostatočný," povedal ruský líder v narážke na rokovania za účasti oboch Kóreí, Spojených štátov, Číny, Ruska a Japonska. Tie podľa Jonhapu prebiehali naposledy koncom roka 2008.

Putin po stretnutí s Kimom v areáli Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove pri Vladivostoku ďalej vyhlásil, že rovnako ako Spojené štáty si aj Rusko želá, aby sa Severná Kórea vzdala svojich jadrových zbraní. Pchjongjang je podľa neho pripravený urobiť ďalšie kroky smerom k denuklearizácii, potrebuje však spomínané "seriózne" bezpečnostné záruky, informovala tlačová agentúra AP. Tieto záruky Putin podľa nej nekonkretizoval.

Ruský prezident zároveň vyjadril pripravenosť oboznámiť s výsledkami štvrtkového summitu aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa Putina nie sú v tejto súvislosti "žiadne tajomstvá" a samotný Kim ho povzbudzoval k tomu, aby vysvetlil Trumpovi osobitosti prístupu Pchjongjangu k spomínanej otázke, ak na to bude mať príležitosť.

Trump rokoval s Kimom o denuklearizácii Kórejského polostrova už na dvoch summitoch - v júni 2018 v Singapure a vo februári tohto roka vo Vietname.

Štvrtkový severokórejsko-ruský summit sa začal takmer dvojhodinovými rozhovormi Kima s Putinom medzi štyrmi očami, ktoré sa mali týkať aj bilaterálnych vzťahov medzi týmito susediacimi krajinami. Po úvodných rozhovoroch, ktoré Kim zhodnotil ako "veľmi zmysluplné", nasledovalo rokovanie v širšom formáte - za účasti ďalších vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín. Na summite sa neočakával podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia.

"Obyvatelia týchto dvoch krajín, ktoré zdieľajú cenné priateľstvo, vytvorené a utužené pri prekonávaní všetkých strastí a výziev postavených pred nás dejinami, majú hlboké porozumenie pre to, že ustavičný rozvoj severokórejsko-ruských vzťahov slúži nielen našim obojstranným záujmom, ale je taktiež nevyhnutný pre zaistenie mieru a stability v tomto regióne," povedal Kim na úvod banketu po rokovaniach s Putinom.

Dejiskom vôbec prvého summitu Kim - Putin je Ďalekovýchodná federálna univerzita na Ruskom ostrove pri Vladivostoku.

Putin ešte pred stretnutím vyjadril presvedčenie, že Kimova návšteva v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Povedal tiež, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

"Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu," povedal Kim v úvode rokovania.

BBC summit hodnotí ako možnosť pre vodcu Kima dokázať, že jeho krajina nie je závislá iba od pomoci Spojených štátov. Moskva môže zasa ukázať, že je dôležitým hráčom pri riešení jadrovej situácie na Kórejskom polostrove.

Výberová chronológia vzťahov medzi Ruskom a KĽDR



V meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe sa vo štvrtok koná prvý summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Pri tejto príležitosti prinášame chronológiu vzájomných rusko-severokórejských vzťahov:

9. septembra 1948: Vznikla Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

12. októbra 1948 - Sovietsky zväz (ZSSR) sa stal prvým štátom, ktorý nadviazal diplomatické styky s KĽDR.

6. júna 1961 - Prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ) Nikita Chruščov podpísal Zmluvu o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi ZSSR a KĽDR. V zmluve bol aj bod o poskytnutí vojenskej pomoci v prípade, ak jedna z krajín bude napadnutá.

2. júna 1994 - Ruský prezident Boris Jeľcin oznámil juhokórejskému prezidentovi Kim Jong-samovi, ktorý bol na dvojdňovej oficiálnej návšteve Ruska, že jeho krajina má v pláne rozviazať zmluvu o priateľstve a spolupráci s KĽDR. Zmluva o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktorú obe krajiny podpísali v roku 1961, predpokladala automatické poskytnutie vojenskej pomoci zo strany Ruska v prípade vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove.

28. mája 1996 - Severná Kórea zostáva z geopolitického hľadiska pre Rusko stále dôležitá a vzťahy medzi oboma krajinami sa nepochybne obnovujú, uviedol v Pchjongjangu po rozhovoroch so severokórejskými vládnymi činiteľmi Gennadij Selezňov, predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Selezňov, ktorý v Severnej Kórei viedol delegáciu Štátnej dumy, sa stretol s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí KĽDR Kim Jong-namom.

9. februára 2000 - Rusko a Severná Kórea podpísali v Pchongjangu novú dohodu o priateľstve, ktorá nahradila doterajší obranný pakt z obdobia studenej vojny. Dohodu podpísali ruský minister zahraničných vecí Igor Ivanov a šéf severokórejskej diplomacie Pak Nam-sun.

19. júla 2000 - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na historickú návštevu KĽDR. Na stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-ilom dominovali témy nadviazania nových vzťahov a zintenzívnenia hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami. Putin sa stal historicky prvým ruským prezidentom, ktorý absolvoval návštevu KĽDR.

28. apríla 2001 - Najvyšší predstavitelia rezortov obrany Ruska a Severnej Kórey uzavreli dohodu týkajúcu sa vojenských technológií a spolupráce. Severokórejský minister obrany Kim Il-čol podpísal dohodu v Moskve pri stretnutí so svojim ruským rezortným partnerom Sergejom Ivanovom a s ruským vicepremiérom Iliom Klebanovom.

26. júla 2001 - Severokórejský líder Kim Čong-il prekročil rusko-severokórejské hranice, aby začal 24-dňovú cestu vlakom do Moskvy.

4. augusta 2001 - Moskovskú deklaráciu o strategickej stabilite vo svete a vzájomných vzťahoch medzi Ruskou federáciou a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) podpísali v Moskve lídri oboch krajín, prezident Vladimir Putin a šéf severokórejských komunistov Kim Čong-il.

19. augusta 2002 - Vodca a najvyšší predstaviteľ komunistickej KĽDR Kim Čong-il pricestoval do Ruska. Severokórejského vodcu privítal na hraniciach splnomocnenec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Ďaleký východ Konstantin Pulikovskij.

21. augusta 2002 - Kim Čong-il navštívil mesto Komsomoľsk na Amure, kde si prezrel vojenskú továreň spoločnosti Suchoj, ktorá po desaťročiach výroby vojenských lietadiel začala produkovať aj strojárske výrobky pre civilný sektor.

4. marca 2008 - Severná Kórea poslala blahoprajný list novozvolenému ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, v ktorom vyjadrila nádej na upevnenie vzájomných vzťahov.

2010 - Rusko sa pripojilo k sankciám Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktoré sa stali odpoveďou na jadrové skúšky vykonané Severnou Kóreou. Pchjongjang to označil za zradu. Sankcie zasiahli vojenskú oblasť KĽDR, keďže Rusko zastavilo dodávky rôznych druhov zbraní a vojenskej produkcie do tejto krajiny.

31. mája 2018 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zavítal do KĽDR, pričom viedol rozhovory so svojím severokórejským náprotivkom Ri Jong-hoom a stretol sa i s vodcom KĽDR Kim Čong-unom v Pchjongjangu. Zároveň ho pozval na návštevu Ruska.

26. septembra 2018 - Sergej Lavrov rokoval s ministrom zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-hoom v New Yorku na okraji zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

september 2018 - Parlamentná delegácia vedená predsedníčkou Rady federácie, hornej komory parlamentu Ruska, Valentinou Matvijenkovou sa zúčastnila na oslavách 70. výročia vzniku KĽDR. Počas návštevy Pchjongjangu parlamentnú delegáciu prijal Kim Čong-un. Matvijenková mu odovzdala osobné posolstvo prezidenta Vladimira Putina.

22. decembra 2018 - Na návštevu Ruska odcestovala delegácia severokórejského ministerstva ľudovej bezpečnosti.

13. apríla 2019 - Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi k opätovnému zvoleniu za predsedu výboru pre štátne záležitosti. S odvolaním sa na správu severokórejskej tlačovej agentúry KCNA o tom informovala juhokórejská agentúra Jonhap.