Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Prezident afrického Malawi zomrel na zástavu srdca

Bývalý ekonóm Svetovej banky bol prevezený do JAR, pretože v dôsledku energetickej krízy v Malawi štátna nemocnica nemohla vykonať jeho pitvu ani uchovať jeho telo v chladiacom boxe.

Lilongwe 6. apríla (TASR) - Prezident afrického Malawi Bingu wa Mutharika zomrel na komplikácie po zástave srdca. Informovali o tom členovia vlády a lekárske zdroje, ktorých citovali médiá.

Sedemdesiatosemročný Mutharika utrpel vo štvrtok infarkt a bol urýchlene prevezený do nemocnice v hlavnom meste Lilongwe, kde však konštatovali už jeho smrť, uviedli tieto zdroje.

Podľa štátnych médií bol transportovaný letecky do Juhoafrickej republiky. Nie je známe, kde sa nachádzajú jeho telesné pozostatky.

Lekárske zdroje uviedli, že bývalý ekonóm Svetovej banky bol prevezený do JAR, pretože v dôsledku energetickej krízy v Malawi štátna nemocnica nemohla vykonať jeho pitvu ani uchovať jeho telo v chladiacom boxe.

Smútiť za ním bude málokto z jeho spoluobčanov, ktorí ho považovali za autokrata zodpovedného za hospodársky kolaps. Mnohí Malawijčania obviňujú osobne Muthariku z hospodárskych problémov krajiny, ktoré vyplynuli z diplomatickej roztržky Malawi s jej bývalou koloniálnou mocnosťou Britániou pred rokom.

Bývalý prezident Malawi Bakili Muluzi dnes vyzval na pokoj v krajine a naliehal na vládu, aby rešpektovala ústavu, po správach, že stávajúci prezident Bingu wa Mutharika zomrel.

"Ústava hovorí jasne o tom, kde má prevziať funkciu. Je to viceprezident, ktorý má zabezpečiť, že nenastane mocenské vákuum. Viceprezidentkou je Joyce Bandaová," povedal Muluzi, ktorý bol prezidentom v rokoch 1994-2004.

"Akékoľvek iné riešenie zo strany vlády bude vážnym porušením ústavy," konštatoval prezident právnickej spoločnosti v Malawi John Gift Mwakhwawa.

Mutharika bol prezidentom od roku 2004, vo voľbách v roku 2009 získal druhý prezidentský mandát, ktorý sa mal skončiť v roku 2014. Predtým pracoval vo Svetovej banke.