Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prestížnu Pritzkerovu cenu získal japonský architekt Riken Jamamoto

Japonský architekt Riken Jamamoto, ktorý získal tento rok prestížnu Pritzkerovu cenu za architektúru za stavby, ktoré podporujú komunitný život a stretávanie, diskutuje vo svojej pracovni v Jokohame v stredu 6. marca 2024. Foto: TASR/AP

Jamamoto je 53. laureátom ceny a deviatym z Japonska.

Chicago/Jokohama 5. marca (TASR) — Japonec Riken Jamamoto získal tento rok prestížnu Pritzkerovu cenu za architektúru za stavby, ktoré podporujú komunitný život a stretávanie. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Porota ceny vo svojom vyhlásení zverejnenom v Chicagu okrem iného uviedla, že Jamamoto „vytvára spojenie medzi verejnou a súkromnou sférou a inšpiruje harmonické komunity napriek rôznorodosti identít, ekonomík, politiky, infraštruktúry a systémov bývania“.

Jamamotova práca, najmä v ázijskom regióne, je hlboko zakorenená v udržiavaní komunitného života, v ktorom sa ľudia navzájom podporujú. V nemecky hovoriacich krajinách je tento 78-ročný architekt známy najmä budovou The Circle v areáli letiska v Zürichu dokončenou v roku 2020, za ktorej šikmou fasádou sa nachádzajú obchody a park. Navrhol aj budovu súkromnej Nagoya Zokei University v Japonsku (2022) a knižnicu čínskom meste Tchien-ťin (2012).

"Súčasná architektúra uprednostňuje súkromie pred spoločenskými vzťahmi. Slobodu každého jednotlivca si však možno ctiť aj pri spoločnom bývaní v architektonickom priestore,“ povedal Jamamoto v reakcii na udelenie ocenenia.

Jamamoto sa narodil v Pekingu, ale po druhej svetovej vojne vyrastal v Jokohame. Prepojenie verejného a súkromného priestoru je koncept, ktorým sa inšpiroval v dome svojich rodičov. Svoj záujem o architektúru vysvetľuje okrem iného hlbokým dojmom, ktorý naňho urobil budhistický chrám Kófukudži v japonskom meste Nara. Počas svojho života precestoval mnohé krajiny v oblasti Stredozemného mora, ako aj Severnú, Strednú a Južnú Ameriku.

Pritzkerovu cenu za architektúru založili v roku 1979 Jay Pritzker, podnikateľ a filantrop, zakladateľ hotelovej skupiny Hyatt, a jeho manželka a Cindy Pritzkerová. Udeľovaná je žijúcim architektom a je spojená s finančnou odmenou vo výške 100.000 dolárov.

Jamamoto je 53. laureátom ceny a deviatym z Japonska. V predchádzajúcich rokoch ju získali napríklad David Chipperfield, Zaha Hadid, Rem Koolhaas, Norman Foster a Peter Zumthor.