Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Prestížnu Nansenovu cenu udelili jemenskej humanitárnej organizácii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Humanitárna organizácia Jeel Albena bola založená v roku 2017 jemenským aktivistom Amínom Džubránom.

Ženeva 29. septembra (TASR) - Prestížnu Nansenovu cenu, udeľovanú každoročne Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), získala za rok 2020 jemenská humanitárna organizácia Jeel Albena (JAAHD). Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vo svojom vyhlásení na margo nového laureáta uviedol, že toto jemenské združenie pre humanitárny rozvoj urobilo "kus dobrej roboty" a že je príkladom "ľudskosti, súcitu a oddanosti".

"Cena upriamuje pozornosť na ľudí vysídlených v dôsledku konfliktu v Jemene. Táto krajina čelí jednej z najhorších humanitárnych kríz na svete," vyhlásil Grandi.

UNHCR v oficiálnom tlačovom vyhlásení napísal, že mimovládka "získala prestížne ocenenie za svoju neochvejnú podporu vysídlených Jemenčanov".

Humanitárna organizácia Jeel Albena bola založená v roku 2017 jemenským aktivistom Amínom Džubránom. JAAHD pomáha ľudom, ktorí boli vysídlení v dôsledku ozbrojené konfliktu.

Nansenova cena sa skladá z pamätnej medaily a 150.000 dolárov. Virtuálna odovzdávacia ceremónia sa uskutoční 4. októbra.

UNHCR udeľuje ocenenie každoročne jednotlivcovi, skupine alebo organizácii ako uznanie za výnimočnú pomoc utečencom, vnútorným presídlencom alebo osobám bez štátnej príslušnosti. Cenu prvýkrát udelili v roku 1954. Je pomenovaná po nórskom polárnikovi, štátnikovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Fridtjofovi Nansenovi, ktorý ako prvý vysoký komisár pre utečencov pri Spoločnosti národov presadil významné kroky na posilnenie hlasov násilne vysídlených.