Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prepustený novinár Yücel: Nemecko zradilo progresívne sily v Turecku

Na archívnej snímke Deniz Yücel. Foto: TASR/AP

V Turecku je naďalej obžalovaný z písania propagandy pre teroristickú organizáciu a popudzovania ľudí k nenávisti a nepriateľstvu.

Berlín 19. marca (TASR) - Nemecký novinár, ktorého nedávno prepustili po vyše roku z väzby v Turecku, kde ho zadržiavali pre obvinenia zo špionáže, kritizoval vládu kancelárky Angely Merkelovej za jej politiku voči Ankare.

Deniz Yücel sa v rozhovore nemecké médiá, zverejnenom v nedeľu, poďakoval nemeckej vláde za podporu počas svojho zadržiavania v tureckej väzbe, dodal však, že Merkelovej vláda "dvakrát zradila všetky progresívne a demokratické sily v Turecku".

Berlín podľa Yücela na jednej strane v roku 2005 "dal Turkom jasne najavo: nevstúpite do EÚ bez ohľadu na to, čo robíte" - a to v čase, keď Turecko sa stále zdalo byť na ceste k prehĺbeniu vzťahov s Európou.

Yücel uviedol, že druhá "zrada" sa odohrala pri Merkelovej návšteve u tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana po utečeneckej kríze z roku 2015 a krátko pred voľbami v Turecku.

"V kontexte medzinárodnej diplomacie to bola veľmi neobvyklá podpora v kampani," povedal Yücel v spoločnom interview pre denníky Die Welt a Die Tageszeitung. V prvom z nich pracuje ako spravodajca, v druhom pôsobil v minulosti.

Novinár tureckého pôvodu vyhlásil, že až do jeho zadržania bola nemecká vláda najviac protureckou v EÚ, "aj keď sa začalo zatýkanie opozičných politikov a novinárov".

V Turecku je naďalej obžalovaný z písania "propagandy pre teroristickú organizáciu" a "popudzovania ľudí k nenávisti a nepriateľstvu". Proces pokračuje a v prípade uznania za vinného by Yücela mohli odsúdiť na štyri až 18 rokov väzenia.