Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Premiér Sobotka prekvapil výrokom: Minister Babiš 'o...bal' štát...

Na snímke predseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostred), predseda hnutia ANO Andrej Babiš (vľavo) a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vpravo). Foto: TASR

Obchodovanie s dlhopismi v českých korunách poriadne otriaslo názorom českého premiéra B.Sobotku na miliardára, ministra financií A. Babiša.

Praha/Bratislava (Teraz.sk) - Šéf spoločnosti Agrofert, minister financií Andrej Babiš, mal podľa názoru českého premiéra Bohuslava Sobotku údajne využiť korunové dlhopisy na to, aby "dôkladne o...bal" štát. Sobotka to uviedol na Twitteri aj na Facebooku. Vyjadrenie sa stalo okamžite hitom internetu.


Minister Babiš (veľkopodnikateľ slovenského pôvodu) na premiérove vyjadrenie reagoval prekvapene. „ Ja som ho takto rozprávať ešte nikdy nepočul. Každopádne som neurobil nič nezákonného a nikoho som nepodviedol. Je to lož, ktorú odmietam. Ak ma chce pán premiér kritizovať,mal by si najprv pozametať pred vlastným prahom," povedal Babiš.

Na českej politickej scéne je horúco


Podľa českého portálu idnes.cz, minister Babiš čelí trestnému oznámeniu, že pred viac ako štyrmi rokmi odkúpil dlhopisy svojej firmy Agrofert a využil medzeru v zákone. Dlhopisy v hodnote jednej českej koruny z roku 2012 nepodliehali dani. Server Echo24.cz informoval, že Babiš má z takto nakúpených dlhopisov 90 miliónov korún a z tohto príjmu neplatí zrážkovú daň 15 percent. Minister uviedol, že podobný postup využili firmy, banky, vyše 73.000 ľudí, a problém v tom nevidí. Novela zákona o dani z príjmu, ktorá umožnila tento postup, platila od júla 2011 do apríla 2012, potom poslanci schválili ďalšiu novelu zákona a opravili chybu.

Minister Babiš z hnutia ANO, člena českej vládnej koalície sa nechal počuť, že ide asi o nový štýl komunikácie premiéra Bohuslava Sobotku. Pripomenul šéfovi koaličnej sociálnej demokracie ČSSD Sobotkovi to, že z poslaneckých náhrad si financoval kúpu bytu a privatizáciu spoločnosti OKD.