Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Kóreí a OSN znova rokovali o demilitarizácii hranice

Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un si podávajú ruky počas summitu. Foto: TASR/AP

Juhokórejské ministerstvo obrany informovalo, že zámerom pondelňajšieho stretnutia bolo okrem iného vyhodnotiť prebiehajúce odmínovacie práce v oblasti, ako aj prediskutovať ďalší postup.

Soul 22. októbra (TASR) - Vojenskí predstavitelia Severnej a Južnej Kórey a Veliteľstva síl OSN (UNC) sa v pondelok stretli na ďalšom kole rozhovorov o demilitarizácii prísne stráženej hranice rozdeľujúcej Kórejský polostrov. Podľa správy tlačovej agentúry AP sa trojstranné rokovania konali opäť v pohraničnej dedine Pchanmundžom, kde sa konalo aj ich prvé kolo v uplynulom týždni.

Juhokórejské ministerstvo obrany informovalo, že zámerom pondelňajšieho stretnutia bolo okrem iného vyhodnotiť prebiehajúce odmínovacie práce v oblasti, ako aj prediskutovať ďalší postup.

V pondelok spolu hovorili aj zástupcovia oboch Kóreí, ktorí sa stretli v nedávno zriadenom kontaktnom úrade - styčnej kancelárii - v severokórejskom pohraničnom meste Kesong. Témou bola spolupráca v odvetví lesného hospodárstva.

V piatok by sa potom znova v Pchanmundžome malo konať stretnutie na úrovni generálov, aby diskutovali o ďalších podrobnostiach, ako realizovať uzatvorené dohody o znižovaní napätia.

Lídri oboch Kóreí sa na septembrovom summite v Pchjongjangu dohodli na začatí trojstranných konzultácií s Veliteľstvom síl OSN, ktoré dozerá na režim v pohraničnej Demilitarizovanej zóne (DMZ).

Plán dohodnutý na septembrovom summite počíta s pozastavením vojenských cvičení, zavedením bezletovej zóny v okolí hranice a postupným odstraňovaním mín a strážnych stanovíšť z demilitarizovaného pásma.

Obe strany by mali stiahnuť všetky strelné zbrane zo Spoločnej bezpečnostnej zóny (JSA) v Pchanmundžome, znížiť počet tam nasadených vojakov na 35 na každej strane línie a vymeniť si informácie týkajúce sa sledovacích zariadení. Návštevníci z oboch Kóreí a turisti zo zahraničia by mali mať v rámci JSA zaručený voľný pohyb.

V prvej fáze by malo byť odstránených 11 strážnych stanovíšť nachádzajúcich sa vo vzdialenosti do jedného kilometra od vojenskej demarkačnej línie. Malo by sa tak stať do konca tohto roka.

Už v októbri sa začali v niekoľkých menších lokalitách odmínovacie práce, ktoré by mali pripraviť pôdu pre stavbu ciest. Na to by mal v apríli 2019 nadviazať pilotný projekt zameraný na exhumáciu pozostatkov vojakov padlých počas kórejskej vojny.