Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ SAE: Kríza sa skončí, keď sa Katar vzdá MS 2022

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výroky Z. Chalfána, šéfa bezpečnosti v Dubaji, sú prvými vyhláseniami predstaviteľa zo štyroch arabských štátov bojkotujúcich Katar, ktoré niekoľkomesačný spor spájajú priamo s futbalovým turnajom.

Dubaj 9. októbra (TASR) - Vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ Spojených arabských emirátov vyhlásil, že katarská diplomatická kríza sa môže vyriešiť, ak sa Dauha vzdá organizácie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Výroky generálporučíka Zahího Chalfána, šéfa bezpečnosti v Dubaji, sú prvými vyhláseniami predstaviteľa zo štyroch arabských štátov bojkotujúcich Katar, ktoré niekoľkomesačný spor spájajú priamo s futbalovým turnajom.

"Ak sa majstrovstvá sveta presunú z Kataru, kríza v Katare sa skončí," uviedol Chalfán v noci nadnes na sociálnej sieti Twitter. Katarskí predstavitelia zatiaľ dnes na túto požiadavku nereagovali, uvádza AP.

Diplomatická kríza v oblasti Perzského zálivu prepukla 5. júna, keď Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty začali bojkot Kataru. Obviňujú ho z podpory extrémistov a úzkych vzťahov s Iránom. Dauha podporovanie extrémistov popiera.

Diplomatický spor s Katarom je politickými analytikmi označovaný za najhoršiu krízu medzi arabskými krajinami od irackej invázie do Kuvajtu v roku 1990 a následnej vojny v Perzskom zálive.