Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Predseda VZ OSN Lajčák vyjadril hlboký zármutok nad úmrtím Annana

Na snímke predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Monika Hipmánová

Lajčák vyjadril úprimnú sústrasť Annanovej rodine a priateľom, ale aj obyvateľom jeho domovskej Ghany a celej Afriky.

New York 18. augusta (TASR) - Bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Kofi Annan, ktorý v sobotu zomrel vo veku 80 rokov, bol jedným z najuznávanejších diplomatov sveta, výnimočným štátnikom a vizionárskym zástancom multilateralizmu. Vyhlásil to predseda 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN Miroslav Lajčák, ktorého správa o Annanovom úmrtí "hlboko zarmútila".

Tlačovú agentúru TASR o tom informoval Lajčákov hovorca Brenden Varma.

Zosnulý držiteľ Nobelovej ceny mieru bol podľa súčasného šéfa VZ OSN človekom "pevne veriacim v dialóg a hlboko oddaným obrane mieru, rozvoja a ľudských práv". "Svoj život zasvätil tomu, aby urobil tento svet lepším, pokojnejším a spravodlivejším miestom pre všetkých ľudí. V mnohom je symbolom zdieľaných hodnôt Organizácie Spojených národov," vyjadril sa Lajčák.

Annana podľa vlastných slov "podobne ako mnohí iní" považoval za svoj "vzor a mentora". Pripomenul, že s niekdajším generálnym tajomníkom OSN úzko spolupracoval počas svojho pôsobenia po boku osobitných vyslancov OSN pre Balkán Eduarda Kukana a Carla Bildta. "Dodnes obdivujem jeho múdre a vytrvalé vodcovstvo, bystrosť a charizmu," uviedol.

Lajčák vyjadril úprimnú sústrasť Annanovej rodine a priateľom, ale aj obyvateľom jeho domovskej Ghany a celej Afriky. "Nechajme sa naďalej inšpirovať jeho celoživotným príkladom," uzavrel predseda 72. zasadnutia VZ OSN.

Nadácia Kofiho Annana vyhlásila, že bývalý generálny tajomník OSN zomrel po krátkej chorobe v nemocnici vo švajčiarskej Ženeve, kde v uplynulých rokoch žil. Na čele svetovej organizácie pôsobil v rokoch 1997-2006.