Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Predčasné parlamentné voľby v Rakúsku vyhrá zrejme Kurzova ÖVP

Rakúsky minister zahraničných vecí a líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz poskytuje rozhovor pred hlasovaním v predčasných parlamentných voľbách 15. októbra 2017 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z exit pollu, ktorého výsledky zverejnila súkromná spravodajská televízia Oe24 TV.Rovnaký výsledok predpovedá aj verejnoprávna stanica ORF.

Viedeň 15. októbra (TASR) - Víťazom dnešných predčasných parlamentných volieb v Rakúsku bude zrejme Rakúska ľudová strana (ÖVP), ktorej volebným lídrom bol úradujúci šéf diplomacie, 31-ročný Sebastian Kurz. Vyplýva to z exit pollu, ktorého výsledky zverejnila súkromná spravodajská televízia Oe24 TV.

Na otázky reportérov televízie odpovedalo pri odchode z volebných miestností v čase od 7.00 hod do 13.30 hod celkove 600 voličov.

Za ÖVP so ziskom 31,0 percenta by sa mali umiestniť Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorej zisk odhadla televízia na 29,0 percent a Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) so ziskom 25,0 percent hlasov.

Do parlamentu by sa mohli dostať aj NEOS (6,0 percenta), prípadne Zelení a Kandidátka Petra Pilza po 4,0 percenta. V prípade dvoch posledne menovaných je to však hraničná hodnota predstavujúca prah zvoliteľnosti, takže o ich osude môže byť jasno za istých okolností až po zajtrajšom sčítaní hlasov zaslaných poštou.

Predovšetkým ľudovci a slobodní privítali prvé náznaky výsledkov s nadšením, radosť však nechýbala ani v niektorých z menších strán.

ORF: Matematicky naznačuje odhad koalíciu s účasťou dvoch z 3 silných strán


Víťazstvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) pod vedením 31-ročného Sebastiana Kurza v dnešných predčasných parlamentných voľbách v alpskej republike potvrdzujú aj spresnené odhady výsledkov verejnoprávnej televízie ORF po sčítaní 76 percent hlasov.

Stúpenci Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) oslavujú po zverejnení výsledkov exit pollu v predčasných parlamentných voľbách 15. októbra 2017 vo Viedni.
Foto: TASR/AP


Podľa nich 31,7 percenta občanov podporilo ľudovcov z ÖVP, čo by im prinieslo 62 kresiel v novom rakúskom parlamente. Za nimi už figurujú sociálni demokrati z SPÖ úradujúceho spolkového kancelára Christiana Kerna, ktorí si minimálne polepšili oproti voľbám spred štyroch rokov a momentálne sa im rysuje zisk 27 percent hlasov, v prepočte 53 mandátov.

Na treťom mieste je Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá si polepšila hlavne v pohraničných oblastiach krajiny a celkove by mohla získať o rádovo percentá viac ako pred štyrmi rokmi, aktuálne by mala na základe podpory 25,9 percenta voličov v parlamente 50 poslancov.

Doteraz známe výsledky volieb naznačujú, že budúcu koalíciu vytvoria zrejme dve z troch silných politických strán, pričom spolupráca sociálnych demokratov so slobodnými je zrejme najmenej pravdepodobnou možnosťou spomedzi nich.

Spomedzi šestice uchádzačov o účasť v budúcom rakúskom parlamente,, zdá sa, vypadávajú Zelení, ktorých podpora činí po sčítaní väčšieho počtu hlasov 3,8 percenta, čo je pod štvorpercentnou hranicou zvoliteľnosti. Aj oni to však ešte môžu zvládnuť.

Niekdajší spoluzakladateľ Zelených Peter Pilz, ktorý sa pre tieto voľby rozhodol po rozkole s kolegami uchádzať o priazeň voličov s vlastnou kandidátkou, je na úrovni 4,4 percenta hlasov, čo by pre neho a jeho kolegov znamenalo zisk ôsmich poslaneckých mandátov. Ešte o dve kreslá viac by v zákonodarnom zbore získala strana NEOS za zisk 5,1 percenta hlasov.