Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri požiari v Kemerove prišlo o život 64 ľudí, 16 je stále nezvestných

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu. Foto: TASR/AP

Nezvestní by sa podľa predstaviteľov záchranného štábu mohli nachádzať v kinosálach, ktoré sa nachádzali na štvrtom poschodí objektu, ale pri požiari sa prepadli nižšie.

Moskva 26. marca (TASR/TABLET.TV) - Pri nedeľnom požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí. Informoval o tom v pondelok ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. Pučkov spresnil, že zranených bolo 44 osôb, pričom desať z nich je hospitalizovaných.

Nezvestných je stále 16 ľudí. Tí by sa podľa predstaviteľov záchranného štábu mohli nachádzať v kinosálach, ktoré sa nachádzali na štvrtom poschodí objektu, ale pri požiari sa prepadli nižšie.

Ruská generálna prokuratúra nariadila preveriť dodržiavanie predpisov o požiarnej bezpečnosti vo všetkých obchodných centrách na území krajiny, ktorých súčasťou sú aj zábavné parky. Nariadenie súvisí s požiarom v nákupno-zábavnom stredisku v meste Kemerovo, pri ktorom zahynulo najmenej 64 ľudí.

Prokuratúra nariadila preveriť, či v obchodných centrách sú účinné systémy signalizácie a hasenia požiarov. V prípade zistenia nedostatkov generálna prokuratúra žiada o ich okamžité odstránenie a prijatie ďalších opatrení.

Príčina požiaru v obchodno-zábavnom stredisku v Kemerove nie je zatiaľ známa. Jednou z prioritných verzií je chyba v inštalácií elektrických rozvodov, ktoré zrejme nezodpovedali reálnej záťaži a zrejme nemali ani dostatočnú ochranu pred prepätím. Vyšetrovatelia preverujú aj verziu o úmyselnom podpálení objektu. Podľa zdrojov v polícii však nepatrí medzi prioritné.



Ako uviedli zdroje z operatívneho štábu, identifikovaných je 15 obetí.

Záchranný štáb medzičasom informoval, že niekoľko ohnísk tlenia opäť prešlo do aktívnej fázy horenia, čo si vyžiadalo zásah hasičov. Samotný požiar bol už zlikvidovaný - jeho hasenie podľa spravodajskej stanice BBC trvalo 17 hodín. Začalo sa s rozoberaním trosiek a pokračuje sa v pátracích prácach.




V súvislosti s požiarom boli zadržané a vypočúvané štyri osoby vrátane nájomcu tej časti objektu, kde zrejme požiar vypukol, uviedla pre agentúru Interfax hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SK RF) Svetlana Petrenková. Zadržaný je aj šéf správcovskej spoločnosti, ktorá sa o nákupno-zábavné centrum starala.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala výpovede ľudí, ktorí v inkriminovanom čase boli v nákupnom centre a tvrdia, že v objekte sa nespustil požiarny poplach.

V nákupnom a zábavnom stredisku sa okrem obchodov nachádzali aj kinosály, reštaurácie, kaviarne, sauna, fitness centrum, bowlingová hala, klzisko a veľký detský kútik. Predpokladá sa, že oheň vypukol v nedeľu okolo 17.00 h miestneho času práve v tej časti budovy, kde sa nachádza zábavný komplex.

Pápež vyjadril sústrasť príbuzným obetí požiaru v Kemerove



Pápež František v pondelok vyjadril svoj "hlboký zármutok" nad tragédiou v ruskom nákupnom centre.

V sústrastnom telegrame, z ktorého citovala agentúra AP, pápež vyjadril sústrasť rodinám obetí, "najmä mnohých detí, ktoré prišli o život"; a požehnal tých, ktorí pomáhajú zraneným a pátrajú po nezvestných.

Pellegrini poslal sústrastný telegram ruskému premiérovi


Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) poslal v pondelok sústrastný telegram ruskému premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi v súvislosti s tragickým požiarom nákupného centra v sibírskom meste Kemerovo. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Pellegrini v telegrame uviedol, že s veľkou ľútosťou a zármutkom prijal informáciu o tragickom nešťastí, ktoré v nedeľu (25.3.) postihlo sibírske mesto Kemerovo.

"Dovoľte mi ubezpečiť vás, že celé Slovensko úprimne súcití s rodinami a príbuznými obetí požiaru nákupného centra. Množstvo detských obetí činí túto tragédiu ešte hrozivejšou. Prijmite, prosím, moju úprimnú sústrasť a prejav mojej hlbokej úcty," napísal slovenský premiér.