Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Sporné voľby v Donecku vyhral doterajší premiér Zacharčenko

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko vhadzuje hlasovacie lístky do urny počas volieb v Donecku 2. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Ešte v priebehu hlasovania volebná komisia oznámila, že k urnám pristúpilo viac ako 520.000 voličov.

Doneck 2. novembra (TASR) - V sporných voľbách najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny zvíťazil dnes doterajší premiér Alexandr Zacharčenko. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.

Podľa oficiálnych výsledkov Zacharčenko získal vyše 81 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo dvaja jeho súperi necelých 10 percent.

Na území DĽR súbežne prebiehali aj voľby do miestneho parlamentu, ktoré rovnako vyhrala Zacharčenkova strana s viac ako 65 percentami hlasov. Zvyšok voličov hlasoval za konkurenčné hnutie Slobodný Donbas.

Celkové údaje o voličskej účasti nie sú známe. Ešte v priebehu hlasovania volebná komisia oznámila, že k urnám pristúpilo viac ako 520.000 voličov. Hlasovanie údajne prebehlo pokojne a bez vážnejších incidentov.

Voľby najvyššieho predstaviteľa a poslancom parlamentu prebiehali dnes aj v ďalšom separatistickom útvare na východe Ukrajiny, takzvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Pre údajne veľký záujem voličov tam v niektorých oblastiach hlasovanie opakovane predlžovali až do neskorých večerných hodín, preto zatiaľ nie sú známe žiadne výsledky.

Volebná účasť v LĽR niekoľko hodín pred skončením hlasovania prevýšila hranicu 61 percent, do volebných miestností prišlo viac ako 628.000 ľudí. Hlasovanie prebiehalo aj medzi východoukrajinskými utečencami v ruskej Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou.

Voľby v dvoch samozvaných proruských republikách zorganizovali separatisti napriek nesúhlasu ústrednej ukrajinskej vlády v Kyjeve a ostrej kritiky Západu a bez účasti pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Konanie sporných volieb v regióne Donbasu odsúdili aj ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky.

Moskva naopak dnešné voľby podporila ako prostriedok smerujúci k riešeniu súčasnej krízy na juhovýchode Ukrajiny.

Na voľby na východe Ukrajiny dozerajú aj "pozorovatelia" zo Slovenska a ČR



Pre-ruský rebel drží stráž pri mieste hlasovania vo volebnej miestnosti počas volieb v meste Doneck na východe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje dnešné voľby v dvoch samozvaných separatistických republikách na východe krajiny za nelegitímne a vyzval Rusko, aby ich výsledok neuznalo.

"Spolieham sa na Rusko, že neuzná takzvané voľby, pretože sú jasným porušením minského protokolu z 5. septembra, ktorý podpísal aj zástupca Ruska," uviedol Porošenko podľa agentúry Reuters vo vyhlásení zverejnenom na internete.

Hlasovanie označil za "frašku (konanú) pod hlavňami tankov a guľometov", porušujúce dohody, ktoré sa stali základom prímeria medzi povstalcami a vládou v Kyjeve.

Moskva však vidí situáciu inak. V predvečer volieb vydalo ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že voľby v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) sú v súlade s dohodami z Minska a sú šancou priviesť situáciu na juhovýchode Ukrajiny ku konštruktívnemu dialógu.


Galéria z volieb:





Obyvatelia DĽR a LĽR si volia svojich najvyšších predstaviteľov a poslancov "národných parlamentov". Podľa ruských agentúr TASS, RIA Novosti a Interfax je o voľby v DĽR a LĽR veľký záujem a pred volebnými miestnosťami sa tvorili dlhé zástupy ľudí. Vzhľadom na to sa volebná komisia LĽR rozhodla predĺžiť hlasovanie v niektorých oblastiach do 22.00 h miestneho času.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v sobotu na svojom konte na Twitteri oznámila, že do oboch republík nevyslala na monitorovanie "tzv. volieb" žiadnych svojich pozorovateľov. Ruské agentúry však tvrdia, že na voľby dohliada niekoľko desiatok "pozorovateľov" zo zahraničia. Podľa agentúry TASS je ich asi 300 a sú z Českej republiky, Grécka, Slovenska, Srbska, Ruska, USA, Francúzska, Izraela, Nemecka, Čiernej Hory a ďalších krajín. Medzi nimi sú i poslanci ruskej Štátnej dumy, Európskeho parlamentu a národných parlamentov, ako aj zástupcovia politických strán, hnutí a mimovládnych organizácií.

Prítomnosť Slováka v Luhansku potvrdil pre iDNES.cz aj český "pozorovateľ", ktorým je senátor z Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava. "Je tu Slovák, sú tu Srbi, Francúzi, Gréci a myslím, že aj niekto z Talianska. Je to tu mnohonárodnostné. Je nás tu v Luhansku celkom asi štyridsať," povedal Doubrava. Na Ukrajinu sa vydal ako súkromná osoba na pozvanie, ale kto ho pozval netuší a ani po tom nepátral. Žiadne pochybenia vo volebných miestnostiach nezaznamenal.

Ukrajinská agentúra UNIAN v tejto súvislosti informovala, že Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) otvorila vo veci konania "volieb" v DĽR a LĽR trestné konanie a mieni vyhlásiť všetkých cudzincov pôsobiacich ako pozorovatelia za neželané osoby.


Video z príprav na voľby: