Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Povodne v Keni neprežilo 15 ľudí, mnoho rodín opustilo svoje domovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Smrteľné prípady hlásili z miest, cez ktoré sa prehnala povodňová vlna, hoci ešte pred niekoľkými mesiacmi trpeli katastrofálnym suchom.

Nairobi 17. marca (TASR) - Najmenej 15 ľudí sa utopilo a mnoho rodín opustilo svoje domovy v dôsledku povodní, ktoré postihli rôzne časti Kene po dva dni trvajúcich prudkých dažďoch. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na piatkové vyhlásenia kenských predstaviteľov.

Smrteľné prípady podľa nich hlásili z miest, cez ktoré sa prehnala povodňová vlna, hoci ešte pred niekoľkými mesiacmi trpeli katastrofálnym suchom. Medzi obeťami na životoch sú aj štyri osoby, ktoré sa utopili, keď rozvodnená rieka Enziu v oblasti Kitui strhla nákladné auto s uhlím.

Vozidlá zostali ponorené vo vode aj v hlavnom meste Nairobi, kde nosiči vo veľkom dopravovali ľudí do práce na svojich chrbtoch.

Počas obvykle dlhého obdobia dažďov spôsobujú problémy v Nairobi a iných častiach Kene upchaté odtokové kanály. Nairobský guvernér Gideon Mbuvi obvinil administratívu svojho predchodcu, že využila na iné účely prostriedky, ktoré boli určené na opravu kanalizačného systému v metropole.

Riaditeľ kenskej meteorologickej služby Peter Ambenje povedal, že výdatné dažde sa v tejto východoafrickej krajine očakávajú aj v najbližších piatich dňoch.