Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Použitie násilia v Katalánsku kritizovali viacerí českí politici

Španielska polícia zasahuje proti stúpencom referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Spory sa nesmú riešiť násilím, ale cestou rokovaní, vyplynulo z reakcií českého vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Praha 2. októbra (TASR) - Za poľutovaniahodné označil šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek zrážky v Katalánsku, ktoré viedli v súvislosti s tamojším nedeľňajším protizákonným referendom k zraneniam stoviek ľudí. Súčasne vyjadril nádej, že sa nebudú opakovať.

Za riešenie sporu medzi Madridom a Barcelonou cestou rokovaní sa vyslovil predseda českého Senátu Milan Štěch. Zásah španielskej polície vníma ako neprimeraný jeho stranícky kolega zo sociálnej demokracie Jan Hamáček, predseda českej Poslaneckej snemovne.

Spory sa nesmú riešiť násilím, ale cestou rokovaní, vyplynulo z reakcií českého vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Tak minister zahraničných vecí, ako aj predseda Snemovne súčasne zdôraznili, že ide o vnútornú záležitosť Španielska, respektíve záležitosť, ktorú si Španieli musia vyriešiť sami.

Vyplýva to z informácií českých elektronických médií.

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček kritizoval policajné zásahy v Katalánsku a v súvislosti s nimi Európsku úniu na jednej zo sociálnych sietí: "Európske hodnoty sa najlepšie presadzujú prostredníctvom ťažkoodencov. V Španielsku nám názorne ukazujú, ako s nami zatočia, keď budeme hnevať. Európsky sen sa skončil 1.10.2017 tvrdým precitnutím."

Uchádzač o prezidentský post Michal Horáček sa vyjadril, že použitie násilia v Katalánsku iba zvýši napätie v krajine.

Ďalší z prezidentských kandidátov Jiří Drahoš vyjadril porozumenie pre snahu španielskych predstaviteľov zabrániť konaniu neústavného plebiscitu, avšak takisto kriticky hovoril o použití sily.