Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Potravinová neistota sa v roku 2023 zhoršila po celom svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani bolo na pokraji hladomoru približne 700.000 ľudí vrátane 600.000 v Pásme Gazy - toto číslo sa odvtedy na vojnou zmietanom palestínskom území vyšplhalo ešte vyššie na 1,1 milióna ľudí.

Paríž 24. apríla (TASR) - Potravinová neistota sa v roku 2023 zhoršila po celom svete, pričom približne 282 miliónov ľudí trpí vinou konfliktov akútnym hladom, predovšetkým v Pásme Gazy a Sudáne. V stredu to uviedli agentúry OSN a rozvojové organizácie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Extrémne výkyvy počasia a ekonomické šoky tiež prispeli k zvýšeniu počtu ľudí, ktorí čelia akútnej potravinovej neistote. V porovnaní s rokom 2022 narástol o 24 miliónov ľudí. Uviedla to najnovšia správa o potravinových krízach od Informačnej siete pre potravinovú bezpečnosť (FSIN).

Správa označila celosvetový výhľad pre tento rok za "pochmúrny". Vypracovala ju medzinárodná aliancia pozostávajúca z agentúr OSN, Európskej únie a vládnych aj mimovládnych orgánov.

Rok 2023 bol piatym po sebe idúcim rokom nárastu v počte ľudí trpiacich akútnou potravinovou neistotou - tá sa definuje vtedy, keď obyvateľstvo trpí nedostatkom potravín, ktorý ohrozuje životy alebo živobytie, bez ohľadu na príčiny či dĺžku času.

Väčšinu vlaňajšieho nárastu majú na svedomí zhoršujúce sa podmienky v 12 krajinách.

Nové alebo silnejšie šoky zažili ďalšie geografické oblasti a výrazné zhoršenie potravinovej krízy nastalo v Sudáne a Pásme Gazy, uviedla pre AFP Fleur Wouterseová, zástupkyňa riaditeľa úradu pre núdzové situácie v Organizácii pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Vlani bolo na pokraji hladomoru približne 700.000 ľudí vrátane 600.000 v Pásme Gazy - toto číslo sa odvtedy na vojnou zmietanom palestínskom území vyšplhalo ešte vyššie na 1,1 milióna ľudí.