Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko sľubuje, že bude znova kandidovať za prezidenta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo volebnej miestnosti počas 2. kola prezidentských volieb 21. apríla 2019 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Porošenko povedal, že sa teraz postará o to, aby mal jeho nástupca na prezidentskom poste silnú opozíciu v parlamente.

Kyjev 23. apríla (TASR) - Dosluhujúci ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb porazil komik Volodymyr Zelenskyj, prisľúbil v pondelok svojim prívržencom, že o prezidentský úrad sa opäť pokúsi v budúcich voľbách. Informovala o tom agentúra AP.

"Pred nami sú veľké víťazstvá," povedal Porošenko tisícom svojich prívržencov, ktorí sa v pondelok v Kyjeve zhromaždili pred jeho úradom. Dodal, že sa teraz postará o to, aby mal jeho nástupca na prezidentskom poste "silnú opozíciu" v parlamente.

Porošenkova strana s názvom Blok Petra Porošenka je v vôbec najväčšou stranou v parlamente, kde spolu so svojimi koaličným partnermi zastáva väčšinu mandátov. Nové parlamentné voľby sa na Ukrajine majú konať už v októbri, viacerí pozorovatelia sa však podľa AP domnievajú, že Zelenskyj by sa mohol pokúsiť parlament rozpustiť a vypísať aj skôr predčasné voľby.

"Spoločne pôjdeme do parlamentných volieb," povedal Porošenko svojim stúpencom. Zároveň im prisľúbil, že sa v budúcnosti opäť stane ukrajinským prezidentom.

Víťazom prezidentských volieb na Ukrajine, ktorých druhé kolo sa konalo v nedeľu 21. apríla, sa stal komik Zelenskyj. Podľa vyše 99 percent sčítaných hlasov, volilo Zelenského 73,22 percenta, zatiaľ čo Porošenkovi odovzdalo svoj hlas 24,46 percenta voličov. Zelenskyj vyhral s veľkým náskokom už prvé kolo volieb, ktoré sa konalo 31. marca.

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OSCE) v pondelok informovali, že druhé kolo ukrajinských prezidentských volieb prebehlo s "rešpektom k základným slobodám" a bolo dobre zorganizované. Ukrajine podľa nich tiež ponúklo šancu na posilnenie jej demokratických inštitúcii.