Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Poľsko odsúdilo kybernetické útoky a uviedlo, že aj ono je ich cieľom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa českej diplomacie boli niektoré české inštitúcie cieľom útokov skupiny APT28 od roku 2023.

Varšava 4. mája (TASR) - Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a PAP.

Poľský rezort diplomacie vo vyhlásení vyjadril solidaritu s Nemeckom a Českom v súvislosti s kybernetickými útokmi na ich inštitúcie a politické strany.

"Poľsko, ktoré je taktiež jedným z cieľov útokov APT28, dôrazne odsudzuje opakované, neakceptovateľné a škodlivé aktivity vykonávané v kyberpriestore ruskými entitami," uviedol rezort vo vyhlásení, pričom nešpecifikoval útoky, ktorým je Poľsko vystavené.

"Čeliac pokračujúcemu narastaniu hrozieb v kyberpriestore Poľsko aktívne pracuje na ochrane kritickej infraštruktúry, vybudovaní odolnosti a posilnení kybernetickej bezpečnosti," dodalo ministerstvo.

Poľsko toto vyhlásenie vydalo po tom, čo Nemecko v piatok obvinilo Rusko z kybernetických útokov na vládnu Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) či na firmy obranného priemyslu. Berlín zároveň uviedol, že Rusko útočilo aj na ciele v iných krajinách a varoval pred dôsledkami tohto konania.

Nemecká diplomacia si v tejto súvislosti predvolala aj chargé d'affaires ruského veľvyslanectva v Berlíne. Rusko neskôr prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho útoku na SPD.

Podľa českej diplomacie boli niektoré české inštitúcie cieľom útokov skupiny APT28 od roku 2023. Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku odsúdila v piatok Európska únia i Spojené štáty.