Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Poľsko chce stíhať sedem sudcov a prokurátorov z komunistickej éry

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Ziobro, ktorý je zároveň generálnym prokurátorom, uviedol, že cieľom tejto snahy je priviesť pred spravodlivosť ľudí, ktorí spáchali justičné zločiny.

Varšava 19. marca (TASR) - Poľsko chce stíhať sedem sudcov a prokurátorov z komunistickej éry, ktorí v 80. rokoch minulého storočia uväznili bojovníkov za demokraciu. Oznámil to v utorok poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro.

Podľa agentúry AP Ziobro povedal, že úrady chcú zrušiť imunitu trom sudcom a štyrom prokurátorom, ktorí "nezákonne zbavili slobody" ľudí protestujúcich proti stannému právu zavedenému v roku 1981 a vtedajším orgánom.

Ziobro, ktorý je zároveň generálnym prokurátorom, uviedol, že cieľom tejto snahy je priviesť pred spravodlivosť ľudí, ktorí spáchali "justičné zločiny".

Totožnosť dotyčných nezverejnil, len poznamenal, že dvaja z nich pôsobili donedávna ako sudcovia na Najvyššom súde.

Návrhy na stíhanie z dielne vládou kontrolovaného Ústavu pamäti národa (IPN) v utorok poslali na disciplinárne súdy.

Vedúci vyšetrovacej skupiny IPN Andrzej Pozorski uviedol, že skúmanie prípadov uväznenia z obdobia stanného práva bolo dosiaľ tým najväčším.

Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) sa snaží potrestať a odstrániť z verejného života predstaviteľov justície z komunistickej éry s odôvodnením, že koná v záujme obetí.

IPN tvrdí, že v rokoch 1981-82 vtedajšie úrady nezákonne poslali do väzenia najmenej desať ľudí vrátane dvoch vysokoškolských študentov, ktorí maľovali graffiti namierené proti režimu. Verdikty mali veľmi negatívny vplyv na ich životy.