Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poľsko a EÚ chcú pokračovať v dialógu o justičnej reforme

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans na archívnej snímke. Foto: TASR /AP

Od októbra 2015, keď sa moci v Poľsku na základe výsledkov volieb ujala strana Právo a spravodlivosť, Európska komisia opakovane karhala Varšavu za údajné ohrozenie demokratických noriem a inštitúcií.

Varšava 18. júna (TASR) - Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans a poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok na rokovaniach vo Varšave neoznámili žiadny pokrok v diskusii o zmenách v poľskom súdnictve, ktoré podľa EÚ predstavujú porušenie európskych demokratických štandardov.

Agentúra AP konštatovala, že kým Timmermans označil rokovania s Morawieckým za konštruktívne, poľský premiér uviedol, že sa "neustále zameriavame na hľadanie riešenia".

Podľa portálu wpolityce.pl Timmermans vyhlásil, že vo Varšave dostal informácie, ktorými sa bude zaoberať a analyzovať ich. Vyjadril nádej, že "náš konštruktívny dialóg bude pokračovať". Uviedol tiež, že je pripravený spolupracovať s poľskou vládou a dosiahnuť uspokojivé riešenie.

Morawiecki konštatoval, že "existujú sily, ktorým nejde o kompromis". Vyjadril však potešenie, že Timmermans takýto postoj nezastáva. Vďaka tomu je podľa Morawieckého možné "dosiahnuť dohodu, berúc do úvahy potrebu reformy súdneho systému". Dodal, že dialóg medzi EÚ a Varšavou bude pokračovať.

Podľa AP ani jeden z politikov neoznámil dosiahnutie kompromisu a ani neumožnili novinárom, aby im položili otázky.

Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že svojou reformou justičného systému opravuje skorumpovaný a nespoľahlivý súdny systém v Poľsku. EÚ však poukazuje na narušenie demokratického systému kontroly a rovnováhy.

AP upozornila, že "čas na kompromis sa kráti", keďže sporný zákon o Najvyššom súde nadobudne účinnosť 3. júla.

Od októbra 2015, keď sa moci v Poľsku na základe výsledkov volieb ujala PiS, Európska komisia opakovane karhala Varšavu za údajné ohrozenie demokratických noriem a inštitúcií. PiS však všetky obvinenia odmieta.