Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Poľskému novinárovi hrozí päťročné väzenie za kritiku Lukašenka

Prípad novinára pritiahol pozornosť na Lukašenkov represívny režim, najmä pozornosť Poľska, pretože Bielorusko má veľkú poľskú menšinu.

Minsk 22. júna (TASR) - Novinár poľského pôvodu Andrzej Poczobut, zadržaný v Bielorusku za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka, môže dostať až päť rokov väzenia, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Poczobuta zatkli vo štvrtok v bieloruskom meste Grodno neďaleko poľskej hranice. Polícia prehľadala žurnalistov byt a zhabala mu počítač. Jeho manželka pre agentúru AP povedala, že sa je vyhrážali a urážali ju.

Novinárov, píšuci pre poľský denník Gazeta Wyborcza, vlani v Bielorusku strávil tri mesiace vo väzení pred tým, ako dostal trojročný podmienečný trest za krivé obvinenia a urážky Lukašenka vo svojich článkoch.

Prípad novinára pritiahol pozornosť na Lukašenkov represívny režim, najmä pozornosť Poľska, pretože Bielorusko má veľkú poľskú menšinu.

Lukašenko vládne v krajine s 10 miliónmi obyvateľov takmer 18 rokov. Vyslúžil si prezývku "posledný európsky diktátor". Zatknutie Poczobuta odsúdila aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) s tým, že bolo politicky motivované.

Poľská diplomacia sa snaží o prepustenie novinára a diplomatické zastúpenie v Minsku a Grodnom na prípade pracuje, potvrdil poľský minister zahraničných vecí Marcin Bosacki pre tlačovú agentúru PAP.

Bosacki zdôraznil, že "zatknutie nezávislého novinára a zhabanie jeho majetku smerovalo nielen proti poľskej menšine v Bielorusku, ale aj proti nezávislej občianskej spoločnosti a ľudským právam".