Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Poľnohospodárske odbory vo Francúzsku vyzvali na zrušenie blokád ciest

Farmári obsadili diaľnicu neďaleko Ableiges severne od Paríža 26. januára 2024. Foto: TASR/AP

Zrušenie dopravných blokád súvisí s najnovšími návrhmi vlády premiéra Gabriela Attala na upokojenie búriacich sa roľníkov.

Paríž 1. februára (TASR) – Dva najväčšie poľnohospodárske odborové zväzy vo Francúzsku FNSEA a Mladí farmári (JA) vo štvrtok vyzvali na ukončenie blokád ciest a prechod k inej forme protestov proti vládnej politike. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Prezident FNSEA Arnaud Rousseau ostro kritizoval "hluchotu" EÚ k sťažnostiam poľnohospodárov po celej Európe a "čoraz väčší nedostatok pochopenia pre realitu, ktorú zažívame na našich farmách od technokratov sediacich v bruselských kanceláriách".

Zrušenie dopravných blokád súvisí s najnovšími návrhmi vlády premiéra Gabriela Attala na upokojenie búriacich sa roľníkov. Na území celého Francúzsku protestujú proti nízkym mzdám, vysokej regulácii a neférovej zahraničnej konkurencii.

Demonštranti včera nakrátko obsadili sklady trhoviska Rungis južne od Paríža, odkiaľ ich vytlačili poriadkové jednotky. Polícia ešte pred incidentom zadržala 18 osôb, ktoré sa snažili zablokovať Rungis. Prokuratúra 15 osôb vzala do väzby pre obmedzovanie dopravy.