Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Politologička: Očakávam, že Theresa Mayová vyhrá parlamentné voľby

Britská premiérka Theresa Mayová Foto: TASR/AP

Erika Harrisová očakáva, že výsledok bude pravdepodobne horší pre Konzervatívnu stranu, v najlepšom prípade vyhrá voľby s malou väčšinou.

Londýn/Bratislava 6. júna (TASR) – Profesorka politológie z Liverpoolskej univerzity Erika Harrisová očakáva, že štvrtkové (8.6.) parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve nakoniec vyhrá strana súčasnej premiérky Theresy Mayovej, aj keď kampaň jej popularite nepomohla, pretože sa ukázala ako neflexibilná a autoritatívna.

"Očakávam, že Mayová vyhrá voľby, lebo opozícia je slabá, aj keď sa ukazuje, že nie až tak, ako sa predpokladalo," uviedla Harrisová pre TASR.

Podľa nej sa hovorí, že výsledok bude pravdepodobne horší pre Konzervatívnu stranu, v najlepšom prípade vyhrá voľby s malou väčšinou.

Erika Harrisová tvrdí, že o nadchádzajúce voľby nie je až taký veľký záujem. "Nikto tieto voľby neočakával a hlavne nevyžadoval. Premiérka Mayová tvrdila, že náhle voľby nebudú, ale pred šiestimi týždňami naraz vyhlásila parlamentné voľby pod zámienkou, že silný mandát posilní jej pozíciu pri rokovaniach o brexite," konštatovala politologička na margo ľudového hlasovania.

Domnieva sa, že nejde ani tak o samotný brexit, ako o oportunistické voľby, ktoré by posilnili konzervatívnu vládu na ďalších päť rokov. "Keď v Británii a v Európe niekto očakával, že sa dozvedia viac o vízii postbrexitového vzťahu s EÚ, tak čakal márne. O brexite sa do tohto týždňa v predvolebnej kampani nehovorilo," zdôraznila.

Doterajšia volebná kampaň podľa profesorky ukázala, že Mayovej popularita klesá, dokonca niektoré prieskumy verejnej mienky ukazovali len trojpercentný rozdiel medzi ňou a lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom.

"Po tom, čo sa odmietla zúčastniť v televíznej diskusii s vodcami ďalších šiestich hlavných strán, a po fiasku o sociálnej starostlivosti starších a chorých občanov, kde musela odstúpiť od jedného z kľúčových bodov konzervatívneho manifestu, sa ľudia začali smiať z nekonečne opakovanej frázy 'silná a stabilná' (strong and stable) a začali ju nazývať 'slabá a nestála' (weak and wobbly). A tak sa volebná kampaň za posledné dni vrátila k brexitu a frázam o globálnej Británii, ale ešte vždy bez akýchkoľvek detailov, čo znamená dobrý výsledok, ktorý len ona vie dosiahnuť, alebo čo bude brexit Britániu stáť a aké následky bude mať," upozornila.

Po teroristických útokoch v Manchestri a Londýne podľa nej parlamentné voľby a brexit stratili na význame, keďže "ľudské tragédie, ktorými krajina momentálne žije, sú politike veľmi vzdialené". V súčasnosti nevie predpovedať, ako útoky ovplyvnia výsledky volieb, očakáva však Mayovej výhru.