Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Politológ Jan Holzer zhodnotil podstatu Putinovho úspechu

Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa českého politológa Putinov režim zjavne a neskrývane postihuje rad svojich oponentov.

Brno/Bratislava 16. marca (TASR) - V Rusku sa v nedeľu 18. marca uskutočnia prezidentské voľby, ktorých favoritom je súčasný šéf Kremľa Vladimir Putin. Podstatu jeho úspechu zhodnotil pre TASR český politológ Jan Holzer, ktorý pôsobí na brnianskej Masarykovej univerzite.

"Súčasná všeobecne uznávaná klasifikácia Putinovho režimu znie, že ide o režim autoritatívny (niektorí autori preferujú spojenie moderný autoritatívny). To by malo znamenať - a asi aj skutočne znamená -, že podstatou úspechu Vladimira Putina je jeho citlivosť voči tzv. mentalite ruskej politickej obce, čiže jednoduchšie napísané, mentalite ruského obyvateľstva," uviedol Holzer.

Vysvetlil, že Putin na prelome 20. a 21. storočia v reakcii na tzv. Jeľcinovu éru v ruskej politike, "na ktorú sa z viacerých dôvodov v Rusku nespomína v dobrom", zareagoval politickým obratom, ktorý spočíval v návrate k niektorým neliberálnym heslám, hodnotám a postupom.

Podľa Holzera sa Putin pritom čiastočne inšpiroval niektorými sovietskymi reáliami, a tak ich rehabilitoval. Poznamenal, že "nemalá" časť súčasnej Putinovej politiky má sovietske korene. "Jej podstatou je rešpekt k apolitickým, konzervatívnym tradíciám v ruskej spoločnosti," povedal politológ.

Podľa neho Putinov režim zjavne a neskrývane postihuje rad svojich oponentov, "takže nemožno hovoriť o pluralitnom a otvorenom modeli". Na druhej strane, ako poznamenal, je takisto zjavné, že proti Putinovi stojace politické sily nie sú schopné osloviť širšie časti ruskej spoločnosti. Marginalizácia ruskej opozície je príznakom tlaku na ňu, ako aj príznakom jej vlastnej neschopnosti ponúknuť atraktívny program, dodal Holzer.