Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump bude tento rok podávať ramadánovú večeru iftár v Bielom dome

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident sa vlani rozhodol, že iftár, ktorý moslimovia jedia po západe slnka, podávať nebude - a zožal za to vlnu kritiky.

Washington 3. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump si budúci týždeň v Bielom dome po prvý raz, čo je vo svojom úrade, uctí moslimský pôstny mesiac ramadán podávaním tradičnej večere iftár. Podľa agentúry DPA o tom informoval cez weekend časopis Politico. Ramadánová večera sa bude podľa tohto zdroja v sídle najvyššieho predstaviteľa USA konať v stredu.

Trump sa vlani rozhodol, že iftár, ktorý moslimovia jedia po západe slnka, podávať nebude - a zožal za to vlnu kritiky. Jeho predchodcovia - predošlí americkí prezidenti Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton - totiž všetci iftár v Bielom dome bežne podávali.

Počas ramadánu sa moslimovia od úsvitu do súmraku postia a jedia potom až večer po západe slnka. Iftár je ich druhým denným jedlom, prvýkrát jedia ráno ešte pred východom slnka a tieto raňajky sa nazývajú sahúr.

Vlaňajšie Trumpovo nepodávanie iftáru však nebolo jeho prvým kontroverzným rozhodnutím spojeným s moslimskou problematikou, približuje DPA. Už predtým bol kritizovaný napríklad za svoj úmysel zakázať občanom mnohých krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom vstup na pôdu Spojených štátov.