Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia zastrelila taiwanského priekupníka s drogami

Na archívnej snímke indonézski policajti. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne skupiny kritizujú indonézsku políciu za čoraz intenzívnejšie využívanie smrtiacej sily pri vyšetrovaní drogových priekupníkov.

Jakarta 16. marca (TASR) - Indonézska polícia zastrelila podozrivého drogového priekupníka z Taiwanu, keď sa údajne vzpieral zatknutiu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Polícia vo štvrtok zhabala 51 kilogramov metamfetamínov a zatkla dvoch ďalších podozrivých počas operácie v Jakarte, oznámil predstaviteľ národného úradu pre boj s narkotikami. Podľa neho sa muž bránil zatknutiu, snažil sa ujsť a policajti začali strieľať.

Ľudskoprávne skupiny kritizujú indonézsku políciu za čoraz intenzívnejšie využívanie smrtiacej sily pri vyšetrovaní drogových priekupníkov.

Policajti v roku 2017 zastrelili najmenej 80 podozrivých z drogovej činnosti, v porovnaní s osemnástimi z predchádzajúceho roka, uvádza organizácia Amnesty International.

Minulý rok nariadil indonézsky prezident Joko Widodo polícii strieľať na drogových dílerov, ak sa budú brániť zatknutiu. Tieto jeho vyjadrenia začali prirovnávať k tvrdej protidrogovej vojne, ktorú vo svojej krajine vedie filipínsky prezident Rodrigo Duterte.

Šéf indonézskej polície Tito Karnavian vyhlásil, že strieľanie na podozrivých drogových priekupníkov sa ukázalo ako účinný odstrašujúci prostriedok.

V Indonézii odsúdili a popravili 18 ľudí za nezákonné obchodovanie s drogami, odkedy sa Widodo ujal úradu v roku 2014.