Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Poľská premiérka privítala na letisku krajanov z východnej Ukrajiny

Premiérka Beata Szydlová počas prvého zasadnutia nového poľského vládneho kabinetu vo Varšave 16. novembra 2015. Foto: TASR/AP

V nasledujúcich dňoch údajne očakávajú v Poľsku návrat ďalších desiatok krajanov z Ukrajiny, ktorí sa rozhodli pre cestu vlakom alebo motorovým vozidlom.

Varšava 24. novembra (TASR) - Štyri lietadlá, ktoré prepravili z vojnou sužovaného východu Ukrajiny do Poľska 149 tamojších občanov poľskej národnosti, pristáli včera večer na vojenskom letisku neďaleko severopoľského Malborku.

Navrátilcov, z ktorých časť už od začiatku roka žiadala krajinu svojich predkov o umožnenie návratu, privítali na letisku premiérka Beata Szydlová, minister vnútra Mariusz Blaszczak i minister obrany Antoni Macierewicz.

Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.

Podľa verejnoprávnej televízie sú súčasťou skupiny Poliaci z Mariupolu, ako aj občania poľskej národnosti zo separatistami kontrolovaných oblastí Doneckej panvy, ktorí sa v januári nemohli zapojiť do vtedajšieho návratu 178 Poliakov z Ukrajiny do vlasti.

V nasledujúcich dňoch údajne očakávajú v Poľsku návrat ďalších desiatok krajanov z Ukrajiny, ktorí sa rozhodli pre cestu vlakom alebo motorovým vozidlom.

Všetkých okolo 190 krajanov čaká polročný adaptačný program, v rámci ktorého im poskytnú základnú starostlivosť a počas ktorého požiadajú o povolenie na trvalý pobyt v Poľsku.