Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podľa Putina je potrebné KĽDR ponúknuť spoločné projekty

Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Putin zopakoval, že krízu je možné urovnať diplomatickou cestou.

Vladivostok 7. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že v administratíve prezidenta USA Donalda Trumpa vníma želanie zmierniť napätú situáciu súvisiacu so Severnou Kóreou. Vyjadril tiež presvedčenie, že napätie na Kórejskom polostrove nevyústi do použitia zbraní hromadného ničenia a do veľkého vojenského konfliktu. Putin zopakoval, že krízu je možné urovnať diplomatickou cestou, uviedla dnes agentúra RIA Novosti.

Putin vo Vladivostoku ďalej vyhlásil, že v Moskve chápu, že vyostrenie situácie si nikto nepraje. "Myslím, že treba sledovať, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej," uviedol Putin. Súčasná kríza v juhovýchodnej Ázii nemá iné ako diplomatické riešenie. Priznal, že je to "neľahká cesta (vedúca) k riešeniu problému, ale (je) jediná správna".

Ruský prezident zdôraznil, že treba "začať rokovania a presvedčiť Soul, že aj preň je to najlepší spôsob riešenia (tejto otázky)".

V diskusii v rámci Východného ekonomického fóra (VEF), ktoré sa tento týždeň koná vo Vladivostoku, Putin vyzval zapojiť KĽDR do spoločných projektov s cieľom znížiť napätie na Kórejskom polostrove.

"Je nutné postupne zapojiť Severnú Kóreu do spolupráce v regióne," apeloval s tým, že Rusko má konkrétne návrhy, o ktorých každý vie. Ako príklad uviedol prepojenie Transsibírskej magistrály a kórejských železničných tratí cez Severnú Kóreu, projekt potrubnej dopravy, či rozvoj prístavov Severnej Kórei.

"Máme čo ponúknuť, je na čom pracovať," povedal Putin a zopakoval, že zvyšovanie vojenského napätia a vojenská "hystéria" sú kontraproduktívne a "nepovedú k ničomu".

Ruský prezident apeloval na účastníkov VEF, aby pokračovali v investovaní do tejto oblasti, hoci situácia okolo KĽDR je znepokojujúca. Ak by partnerské štáty prestali v regióne pôsobiť ekonomicky, situácia by sa podľa neho nezlepšila, ale naopak - len by sa zhoršovala.

Putin upozornil, že Pchjongjang vníma jadrové a zbrane a rakety ako svoju jedinú obranu a nevzdá sa ich.

Súčasnú situáciu na Kórejskom polostrove Putin označil za provokáciu zo strany Pchjongjangu. "Ak sa v KĽDR na to dali - a oni vôbec nie sú hlúpi - znamená to, že počítajú s príslušnou reakciou druhej strany," povedal. "Ale prečo im to ešte aj zľahčujete," spýtal sa.

Putin vyzval prejaviť pripravenosť na spoluprácu a zaručenie bezpečnosti Severnej Kórey, čo podľa neho povedie k zníženiu napätia v regióne i vo vzťahoch medzi Južnou a Severnou Kóreou.